Na pražském magistrátu končí mocní šéfové Toman, Ďurica a Kočí

Praha - Na pražském magistrátu končí vlivní ředitelé odborů. Rezignaci dnes podal šéf odboru informatiky Ladislav Kočí. Skončit by také měli ředitelé investičního odboru Jiří Toman a obchodních aktivit Peter Ďurica. O jejich osudu ale zatím oficiálně rozhodnuto nebylo. Pokud sami neodejdou, odvolat je může pouze městská rada. Primátor se k personálním změnám vyjádří zítra.

„Pan Kočí se rozhodl rezignovat. Odůvodnil to tím, že chtěl být krizovým manažerem v době působnosti staré rady,“ komentoval jeho odchod náměstek primátora Karel Březina (ČSSD), v jehož kompetenci informatika je.

Změny na vedoucích místech odborů nejsou nijak překvapivé. Především o Tomanovi a Ďuricovi se dlouhodobě spekulovalo, že budou muset ve svých funkcích skončit. To, že nastanou změny v čele některých odborů, několikrát potvrdil i sám Svoboda. Podle serveru Euro.cz Svoboda již rozhodl o konci tří magistrátních šéfů, ohrožen je prý osud dalších dvou. Vedení města údajně zvažovalo i možnost, že vypíše výběrová řízení na místa všech magistrátních šéfů.

Toman a Ďurica kontrolovali toky miliard korun

Zejména o Tomanovi a Ďuricovi se mluvilo jako o nejmocnějších mužích pražské radnice. Toman šéfoval odboru, který rozhodoval o největších městských zakázkách. Staral se například o výstavbu tunelového komplexu Blanka. Ďurica spravoval nemovitosti, které patří hlavnímu městu. Kontrolovali tak tok peněz v řádu desítek miliard korun.

I odbor informatiky má každoroční rozpočet v řádu stovek milionů korun. Pro rok 2009 bylo na strategické investiční akce v tomto oboru vyhrazeno 1,2 miliardy korun, letos asi 445 milionů. Na nesrovnalosti v zadávání zakázek, které se týkaly oblasti informatiky, se přišlo v souvislosti s projektem sporné Opencard. Kvůli skandálu musel skončit předchůdce Kočího Václav Kraus.

Jméno Tomana i Ďurici bylo v minulosti spojováno se špatnou pověstí pražského magistrátu. Podle médií měli údajně například přístup ke švýcarskému kontu podnikatele Romana Janouška, který je blízkým přítelem bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Švýcarská policie Janouška kvůli jeho kontu vyšetřovala pro podezření z praní špinavých peněz. Toman a Ďurica ale tuto informaci popřeli.