Nový program usnadní hledání dárce kostní dřeně

Plzeň - Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) vyvíjejí počítačový program, který usnadní hledání vhodného dárce kostní dřeně. Vytvářený software dokáže ze čtrnácti milionů dárců na celém světě najít toho nejvhodnějšího podle znaků DNA. Vývojáři si od programu slibují především výrazné zkrácení čekací doby pacientů. Hotový by měl být do dvou let. Informaci přinesly Hospodářské noviny (HN).

Jak informoval šéf Českého národního registru dárců Vladimír Hoza, dnes se vhodný dárce hledá pomocí rozboru krve. „Lékař musí nejprve předvybrat skupinu třeba stovky potenciálních dárců a několika desítkám z nich provést testy. Najít vhodného dárce tak může trvat i půl roku,“ uvedl Hoza pro HN.

Nový přístup celý proces zefektivní a zlevní. Lékař pouze zadá do počítače, které znaky DNA by měla dřeň mít. „U dobrovolníků zapsaných v databázi dárců se eviduje jak složení krve, tak znaky DNA. Software bude umět v rychlosti udělat úzký předvýběr dárců, kteří mají shodné DNA jako pacient,“ informovala spoluautorka projektu Lucie Houdová z katedry kybernetiky.

Věděli jste…?

V Česku čeká na dárce kostní dřeně 2335 lidí.

Lékaři se tak objeví pouze několikačlenná skupina dárců s nejbližší kombinací znaků DNA a testy se budou dělat nejpravděpodobnějším dárcům. To má i svůj ekonomický rozměr; cena jednoho testu se pohybuje kolem tří tisíc, takže nový program přinese i úsporu.

Podobný software nemá v Evropě obdoby, neúspěšně se o podobnou aplikaci zatím pokoušejí pouze Němci.