Víkendové vlaky do Vejprt nepojedou

Vejprty (Chomutovsko) – Víkendové vlaky po turisty oblíbené trati z Chomutova do Vejprt a dále do německé Chemnitz budou zřejmě až do jara nahrazeny autobusem. Ukázalo se, že nákladní auto, které narazilo na konci listopadu do mostu v Českých Hamrech u Vejprt, poškodilo konstrukci více, než si železničáři mysleli. Správa železniční cesty proto trať uzavřela a připravuje opravu. Musí s ní ale počkat, než se umoudří počasí, pravděpodobně tedy do konce zimy.

„Při kontrolní jízdě bylo zjištěno, že došlo k nárazu silničního vozidla do ocelového nosníku,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. „Zhotovitelská firma je zajištěna a připravena, ale vzhledem k nastalé mrazivé povětrnostní situaci a množství sněhu je nutno vyčkat na vhodnější počasí,“ dodal.

Překrásná horská trať je od roku 2007 v provozu pouze o víkendech, kdy přes Krušné hory jezdí lidé především za nákupy nebo turistikou do sousední země. V sobotu i neděli jsou zachovány dva páry vlaků, na jednom jezdí starý motoráček ČD řady 810, na druhý pár posílají německé DB dieselovou jednotku Siemens Desiro. Ranní spoj z Chomutova má ve Vejprtech přípoj do Chemnitz, druhý vlak jede přímo bez přestupování.