Sníh opět komplikoval dopravu, ale už ne tolik

Praha – Dopravu v Česku komplikoval od rána sníh. Situace ale nebyla tak dramatická, jako v uplynulých dnech, i když v noci napadalo až dvacet centimetrů sněhu. Sněhové závěje a silný vítr ale komplikují dopravu v Plzeňském a Karlovarském kraji. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo o víkendu napadnout na horách až půl metru sněhu; sněžit by ale mělo i v nížinách. Zima si vybrala další oběť - v pražských Dejvicích dnes lidé našli mrtvého asi 48letého bezdomovce. Zřejmě zemřel na podchlazení, příčinu smrti určí ale až pitva.

V Libereckém kraji blokovaly hlavní tah na Krkonoše kamiony, které na sněhu nemohly vyjet. K večeru se situace uklidnila. V nižších polohách prší a silnice jsou většinou holé a mokré, v horských oblastech ale sněží a na silnicích zůstává rozbředlý sníh. Silničáři varují před zbytky sněhu a ledu v Kořenově na hlavním tahu I/10 do Krkonoš. Motoristé bez zimní výbavy by proto vůbec neměli vyjíždět.

Sněhovými řetězy by se podle silničářů měli pro jistotu vybavit i motoristé mířící za lyžováním do zimních středisek Jizerských hor a západních Krkonoš. Horská střediska hlásí ideální podmínky, na svazích tam leží až 70 centimetrů sněhu a většina středisek je ode dneška v provozu. Nápor motoristů zřejmě zažijí silnice mířící do Harrachova, kde by se měl zítra konat závod světového poháru ve skocích na lyžích. Závod se měl konat dnes, ale kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkách byl přesunut na neděli.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Silničáři nemohou nasadit frézy, protože je stále silný vítr

Počasí ztížilo dopravu i na Domažlicku, kde museli silničáři uzavřít silnici mezi Klenčí pod Čerchovem a Postřekovem. Silničářům komplikovala práci auta, která zůstala zapadaná na silnicích. Cestáři uzavřeli také silnice třetích tříd v Kasejovicích a mezi Mladým a Starým Smolivcem.

V Karlovarském kraji byla nejhorší situace mezi Bečovem a Mariánskými Lázněmi. Silný vítr na otevřených pláních vytvářel obrovské závěje. Uvízlým řidičům musela pomoci těžká technika a hasiči. Kvůli sněhovým závějím vysokým až tři metry uzavřeli silničáři na Chebsku šest úseků silnic, například mezi Mnichovem a Poutnovem. Protože stále silně fouká a padají srážky, silničáři zatím nenasazují frézu, protože by se uvolněná silnice hned zase zafoukala.

Problémy hlásil i Olomoucký kraj. Při nehodě u Uničova musel po srážce osobních aut zasahovat vrtulník. Dopravu v Ústeckém kraji zkomplikovaly dnes další dvě uzavřené komunikace. Před polednem se silničáři rozhodli kvůli závějím uzavřít více než pětikilometrový úsek silnice v Krušných horách v obcích Kryštofovy Hamry a Výsluní na Chomutovsku. Neprůjezdné jsou také tři kilometry silnice mezi Polepy a Chodouny na Litoměřicku. Už od pátku je pro dopravu uzavřena silnice do Německa v Hřensku, kterou ohrožuje uvolněný skalní masiv.

V Praze sníh výrazně dopravu nezkomplikoval. Noční sněžení zaměstnalo nejen silničáře, ale i hasiče, kteří před půlnocí ve Džbánicích na Znojemsku vyprošťovali zapadnutý sypač. Vůz se čtyřmi tunami posypového materiálu vytáhl zpět na vozovku speciální vyprošťovací automobil. Zhoršená sjízdnost byla i na dálnici D5. Ve směru na Prahu byla dálnice ráno na půl hodiny uzavřena kvůli vyproštění nákladního vozidla, které havarovalo na 136 kilometru.