Zima opět úřaduje – hodinu stála večer D1

Praha – V Česku mrzne, na horách navíc sněží. Průměrně napadlo přes noc pět centimetrů, na Valašsku se ale sněhová pokrývka zvýšila až o čtvrt metru. Teplota se celý den držela po nulou. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i v úterý tvorba závějí a na některých místech také sněhových jazyků. Po většinu dopoledne byl po nehodách dvou kamionů obousměrně uzavřen Pražský okruh. Kvůli tvorbě kolon jsou stále opakovaně krátkodobě uzavírány tunely Cholupice a Lochkov ve směru k D5. Přibližně na hodinu večer zastavila provoz na dálnici D1 nehoda čtyř aut na 129. kilometru ve směru na Prahu. Při havárii se zranili dva lidé. V pražských Vysočanech byl nalezen odpoledne mrtvý muž. Příčinou smrti mohlo být podchlazení. Na Karlovarsku mají potíže se sněhem také energetici. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

V Karlovarském kraji pod tíhou sněhu, který v noci a ráno připadl, spadlo několik stromů, které narušily elektrické vedení. Bez elektřiny byly desítky rodin především v okolí Kraslic a Lubů. Až dnes se podařilo obnovit dodávky alespoň z náhradních zdrojů. Na dráty vysokého napětí tam spadly sněhem přetížené stromy. Oprava vedení bude trvat minimálně 3 dny a po celou dobu budou v provozu náhradní agregáty.

V noci má být zataženo až oblačno, místy se očekává sněžení nebo sněhové přeháňky, zejména na horách. Nejnižší teploty -5 až -9 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti kolem -12 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, na horách v nárazech 15 až 20 m/s.

V Praze-Vysočanech nalezli odpoledne mrtvého muže, který zřejmě zemřel na podchlazení. Od poloviny října jde již o 14. podobný případ, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. „Přesnou příčinu úmrtí objasní až nařízená pitva,“ zdůraznila Ernestová. Od konce října záchranáři ošetřili asi 60 podchlazených lidí, které následně převezli do pražských nemocnic, doplnila mluvčí.

Zkolaboval Pražský okruh, opět stojí D1

Ačkoli se po čtyřhodinové uzavírce podařilo důležitý úsek Pražského okruhu, spojující dvě nejdůležitější české dálnice D1 a D5, alespoň částečně zprůjezdnit, stále se tvoří velmi dlouhé kolony. „Vlivem dvou dopravních nehod, ke kterým došlo kolem šesté hodiny ranní, byl Pražský okruh, respektive jeho nová část zcela zneprůjezdněna,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Ani nový moderní informační systém nezabránil 35kilometrovým kolonám. Řidiči se o dlouhých kolonách dozvěděli až u Cholupického tunelu.

Kvůli havárii tří kamionů byl okruh uzavřen mezi 17. a 18. kilometrem u sjezdu na Slivenec ve směru k rozvadovské dálnici D5. Podle policie dostal řidič jednoho z kamionů na namrzlé vozovce smyk a narazil do dalších dvou. Z jednoho kamionu se vysypalo 24 tun papíru, který je nutné uklidit a přeložit. Kvůli tomu se ve směru na D5 stále jezdí jen jedním pruhem. „Odstraňování následků nehody potrvá až do večera, možná až do noci,“ uvedl dispečer pražského Centra dopravních informací. Poté, co bude přeložen náklad, bude ještě nutné odtáhnout havarované kamiony, upřesnil dispečer.

Druhá uzavírka byla v opačném směru po nehodě dalších dvou kamionů a dvou osobních aut na 81. kilometru, tam už je provoz bez omezení.

Motoristé se celé dopoledne potýkali s problémy také v ulici K Barrandovu a na Jižní spojce, na kterou kvůli problémům na okruhu sjela většina řidičů osobních aut.

Na dálnici D1 ráno došlo ke dvěma nehodám, které téměř současně zablokovaly provoz. Zatímco následky havárie na 117. kilometru ve směru na Prahu se podařilo uklidit už po osmé hodině, na 211. kilometru byla dálnice po nehodě kamionu uzavřena až do deseti hodin. Řidič vyvázl bez zranění. Během obousměrné uzavírky, kterou způsobila havárie kamionu, se vytvořily dlouhé kolony.

Večer byla krátce po půl osmé zhruba na hodinu opět uzavřena dálnice D1 po hromadné nehodě čtyř aut tentokrát na 129. kilometru ve směru na Prahu. Při nehodě byly dvě osoby zraněny, záchranáři je převezli s lehkým a středně těžkým zraněním do jihlavské nemocnice.

Kamiony zapadají, sněží hlavně na horách

Bez obav se nemohou řidiči vydat ani na státní nebo regionální silnice. Mezinárodní silnici I/7 se podařilo zprovoznit během dopoledne. Stoupání k Hoře svatého Šebestiána dopoledne zcela zablokovaly kamiony, které uvázly na zledovatělé vozovce.

Na Vysočině byla nejsložitější situace na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou. V kopcích stály kamiony, silnici pokrýval led. Doprava stála i mezi Jihlavou a Pelhřimovem nebo Havlíčkovým Brodem a Humpolcem.

V Ústeckém kraji jsou kvůli sněžení uzavřeny ještě dvě další silnice. Na dvou místech stojí komunikace II/223, podle Národního dopravního informačního centra jsou nesjízdné úseky Horní Halže – hotel Nástup a Výsluní–Rusová. Uzavřena je také silnice II/240 mezi obcemi Chodouny a Polepy na Litoměřicku.

Některé další regionální silnice nejsou průjezdné krátkodobě kvůli nehodám nebo uvázlým vozidlům. V Karlovarském kraji se řidiči zasekli na hlavním tahu mezi Luby a Kraslicemi, na silnici mezi Pekovicemi, Beranovem a Křepkovicemi na Tepelsku, kde uvázl sypač, nebo na cestě z Jindřichovic Niv do Hájů na Sokolovsku.

Dlouhé kolony kamionů se tvoří i na hlavním tahu z Třince na Slovensko. Téměř desetikilometrová kolona se vytvořila dopoledne od obce Hrádek až k hraničnímu přechodu v Mostech u Jablunkova.

Mezi Bruntálem a Valšovem se srazil kamion se sypačem. Jeden z řidičů byl lehce zraněn. Policie musela cestu na čas uzavřít. Silnice v regionu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

„Je důležité si uvědomit, že kamion opravdu veze 40 tun a má jednu hnanou nápravu, takže ať bude vybaven jakýmkoliv způsobem, nikdy nezvládne to, co čtyřkolka nebo i normální osobní automobil,“ uvedl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix. 

Uzavřené silnice:

  • II/223 Horní Halže – hotel Nástup, okr. Chomutov
  • II/223 Výsluní – Rusová, okr. Chomutov
  • II/240 Polepy – Chodouny, okr. Litoměřice
  • III/21037 Jindřichovice – Háj, okr. Sokolov
  • III/2194 Nové Hamry – Jelení, okr. Karlovy Vary
  • III/21043 Rotava – Smolná, okr. Sokolov

Zdroj: NDIC

Řidiči by měli být opatrní i na mostech, které podle silničářů nejdříve namrzají. Motoristé na to nejsou v mnoha případech připraveni. Auta jsou tak ve vysoké rychlosti zcela neovladatelná. „Řada řidičů vidí černou silnici a jede stále stejně rychle jako v létě, bohužel to vozidlo už se chová úplně jinak,“ uvedl vedoucí zimní údržby silničářů Karlovarského kraje Josef Bulka. Například na novém úseku R6 ze Sokolova do Chebu je na osmikilometrovém úseku hned pět mostů.

Vlaky měly potíže v Praze a Žatci

Železniční dopravu v Praze dopoledne zkomplikovala porucha trakčního vedení u vyšehradského nádraží. Mezi hlavním nádražím a Smíchovem byl proto zastaven provoz. Rychlíky se povedlo odklonit přes Krč. Přes Krč a Branický most jezdila i část regionálních spojů. Poruchu se podařilo odstranit krátce po jedenácté hodině.

Také v Žatci měly vlaky problémy. Kvůli poruše na kolejích nemohly zajíždět na hlavní nádraží. Rychlíková linka Plzeň – Žatec – Most i regionální linka Lužná – Žatec – Chomutov byly odkloněny. Provoz se tam podařilo obnovit až odpoledne po třetí hodině.

  • Nehody na Pražském okruhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2173/217228.jpg
  • Kolona na Pražském okruhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2173/217224.jpg
  • Tunel Cholupice uzavřen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217052.jpg
  • Nehoda kamionu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217054.jpg
  • Nehoda kamionu blokuje dálnici D1 na 211. kilometru ve směru na Hulín. autor: Adam Faik, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217027.jpg
  • Auta na zledovatělé silnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2173/217231.jpg
  • Příměstský vlak autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1478/147718.jpg