Sněžný monopol v Praze: Město zlikvidovalo konkurenci

Praha - Praha skončila s konkurencí firem na úklid sněhu v jejích ulicích. Přestože loni soupeřily v údržbě tři firmy, letos dostal zakázku za osm miliard korun jediný uchazeč výběrového řízení. Informaci přinesly Lidové noviny. O vítězství Pražských služeb, jediné společnosti, která se do tendru přihlásila, rozhodla Technická správa komunikací. Podle ní by podmínkám řízení nemohla menší firma vyhovět. Má se tak zjednodušit komunikace i efektivita úklidu.

Obyvatelé hlavního města nyní nemají možnost zjistit, zda mohou být ulice levněji či lépe uklízené. Pražský magistrát totiž letos v létě dobrovolně zlikvidoval konkurenci, která fungovala v údržbě ulic metropole řadu let. K zadání zakázky za necelých osm miliard korun stačilo Technické správě komunikací (TSK) znát nabídku jednoho uchazeče. Do tendru se na přelomu loňského a letošního roku přihlásila pouze firma Pražské služby. Menší společnosti do výběrového řízení nešly.

Martin Javůrek, majitel Eko-petrol:

„Podmínky tendru byly tak náročné, že jim jakákoliv menší firma rozhodně nemohla vyhovět.“

V zadávací dokumentaci tendru je řada náročných podmínek, které předem vyřadily menší společnosti ze soutěže. Firmy například musely mít v posledních třech letech roční obrat nejméně 500 milionů korun, vlastnit několikatunové sklady posypové soli na každém břehu Vltavy či mít zajištěné odstraňování odpadu.

Technická správa komunikací se ale brání: prý se systém administrativně zjednoduší, když bude jednat jen s jedinou firmou. Bohužel se ale úklid prodraží. „Celková částka je závislá na četnosti jednotlivých výkonů. Oproti minulému smluvnímu vztahu došlo k úpravě cen, rozdíl však není vyšší než inflace,“ podotkla mluvčí TSK Eliška Chlumská.

Pražské služby zřejmě nebudou mít konkurenci dalších osm let

Dříve firmy soutěžily jak v kvalitě úklidu, tak v nabízených cenách. Nyní neměly Pražské služby v tendru konkurenci a po uzavření smlouvy ji nebudou mít nejméně dalších osm let. První náměstek primátora Karel Březina o tendru příliš neví. Slíbil ale, že smlouvy budou prověřeny auditem.