Heger: 50procentní zvýšení není slušné, ale poradit si s tím musí kraje

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes v otevřeném dopise vedení Pardubického kraje připomněl, že za platy v krajských nemocnicích odpovídají kraje. Reagoval tak na výzvu kraje, aby urychleně řešil situaci, kdy nespokojení lékaři hrozí hromadnou výpovědí. Pokud nebude vláda s lékaři jednat a oni skutečně odejdou, není prý vedení kraje schopno zajistit akutní ani neakutní zdravotnickou péči. Sám Heger ustoupit nehodlá, tvrdí, že peníze na zvýšení platů nemá, a počítá i s možností, že v březnu zavřou dočasně některé nemocnice oddělení.

„Rád bych připomenul, že za výši platů v nemocnicích zřizovaných krajskými úřady jsou zodpovědné právě kraje,“ uvedl ministr v dopise. Kraj podle něj neřešil včas a dostatečně platy lékařů, místo toho upřednostňoval investice. Nejde tedy o problém, který by mělo řešit jeho ministerstvo.

„V rámci samosprávné působnosti krajů je vaší povinností navrhnout a realizovat takovou restrukturalizaci zdravotní péče, která péči neomezí a nepovede ke snížení plateb z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň je plně v působnosti krajů a ředitelů zdravotnických zařízení vyjednávat se zdravotními pojišťovnami o úhradách poskytované zdravotní péče tak, aby byla zajištěna odpovídající kvalita a dostupnost zdravotní péče v případě nouzového režimu,“ uvedl v dopise ministr.

Interview ČT24

Heger bude s kraji spolupracovat

V minulých dnech ministr jednal s předsedou Rady Asociace krajů Michalem Haškem a domluvil se s ním na společném postupu. Vznikne společná pracovní skupina, která bude mít mimo jiné za úkol transformaci péče v jednotlivých krajích. „Je třeba, abyste se do konstruktivního řešení situace zapojili i vy a pomohli nám nalézt vhodný konsenzus,“ vyzval ministr konkrétně zástupce Pardubického kraje.

Leoš Heger:

„Je faktem, že jestliže (lékaři) chtějí zvýšit platy o padesát procent, tak to není slušný požadavek. Každému je jasné, že ve chvíli, kdy se národ probírá z hospodářské krize, která do zdravotnictví došla s určitým zpožděním, tak tento požadavek je absurdní a nesplnitelný.“

Z 16 tisíc nemocničních lékařů jich předběžně čtvrtina dala najevo, že ke konci roku podá výpověď. Například na Vysočině už ji dalo 80 procent tamních lékařů, v Novém Městě na Moravě 90 procent. V pondělí 20. prosince odboráři oznámí, kolik lékařů výpověď podává. Průměrný plat lékaře je zhruba 50 tisíc korun za práci včetně přesčasů a služeb. Ti však chtějí 70 tisíc korun za základní pracovní dobu. Průměrná mzda v Česku je 23 655 korun.

Ať se městské nemocnice transformují, radí Heger

Podle Hegera k zavírání nemocnic v souvislosti s možným odchodem lékařů nedojde, zavřou se podle něj spíše pouze oddělení a bude snahou hejtmanů lékaře a personál přeorganizovat.

Výjimkou jsou podle něj dlouhodobě strádající městské nemocnice; těm ministr zdravotnictví v Interview ČT24 doporučil transformaci v ústavy zdravotně-sociální péče. „Když se podíváte na tato zařízení, která vypadají poněkud zaostale ve svém prostředí a vybavení, tak ve vyspělých zemích jsou to skvělé ústavy, které mají na jedné straně aktivizační centrum pro důchodce, na straně druhé léčbu těžce nemocných. Taková zařízení potřebujeme a obce budou hrdé, že je budou mít,“ uvedl Heger.

Ministerstvo chce prodloužit platnost Janotova balíčku pro léky

Heger v Interview ČT24 rovněž uvedl, že chystá usilovat o prodloužení Janotova úsporného balíčku pro zdravotnictví. Ten snížil úhrady léků o sedm procent a platit přestane koncem roku. Výrobci léků by tak mohly zvýšit ceny svých produktů.

„Návrh je připravený, pravděpodobně se bude prosazovat v parlamentu koncem ledna. Jsou tu náznaky od firem, že budou situaci tolerovat a léky nezdraží. My doufáme, že někdy na přelomu ledna a února zákon projde a že ceny zůstanou v podobě, v jaké jsou. Předpokládá se, že prodloužený Janotův balíček by měl ušetřit 3-4 miliardy,“ uvedl Heger.