Urolog Veselský má jít za podvádění pacientů na 1,5 roku do vězení

Praha – Lékař, který podváděl pacienty, dostal u pražského městského soudu trest 1,5 let vězení a desetiletý zákaz výkonu lékařské praxe. Soud tak zmírnil předchozí verdikt, podle kterého měl jít Zbyněk Veselský do vězení na dva roky. Lékař vylákal od tří lidí přes 300 tisíc korun, když jim stanovil špatnou diagnózu a sliboval jim nestandardní léčbu. Veselský se bránil tím, že obvinění jeho bývalých pacientů jsou vymyšlená. Jeho advokát zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Lékař pracoval v Praze jako urolog. Jeho prvním podvedeným pacientem byl kulturista Jindřich Popelář, kterému Veselský diagnostikoval zhoubný rakovinový nádor v močovém měchýři. Tvrdil mu, že jeho nádor nelze léčit jinak než speciální zahraniční metodou. Kulturista proto zaplatil doktorovi 30 tisíc korun za injekce, které ho údajně vyléčily. Popelář ale následně zjistil, že rakovinu nikdy neměl.   

Soudce Jan Kareš: „Ke škodě cizího majetku sebe obohatil tím, že někoho uvedl v omyl a způsobil takovým činem škodu nikoli malou.“

Advokát Zbyňka Veselského Antonín Janák: „My nemůžeme akceptovat žádný rozsudek, který je založen v podstatě jenom na výpovědi jednoho člověka proti druhému člověku.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Dalších 150 tisíc korun vylákal Veselský na pacientovi s poruchami erekce za neúčinné injekce a stejnou částku si vzal od partnera klientky za to, že jí zajistí nadstandardní vyšetření kvůli podezření na sklerodermii, což ale neudělal. Případem se už zabývala Česká lékařská komora, Veselský od ní dostal pokutu 12 tisíc korun. 

Lékař před soudem nestojí poprvé, už v roce 2000 se například podílel na vyoperování nesprávné ledviny – pacient později zemřel. Soudy mu pak za ublížení na zdraví uložily osmiměsíční podmíněný trest. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Přišel kvůli tomu o místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil.