Premiér Nečas o možné korupci věděl již v říjnu

Praha - Premiér Petr Nečas věděl o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí už dřív. Šéf fondu Libor Michálek se na něj podle Mladé fronty dnes obrátil už 13. října - požádal o schůzku a o nasazení protikorupčních agentů. Nečas pak zavolal ministru životního prostředí Pavlu Drobilovi, ať pošle Michálka urychleně na policii. Prý tak neselhal Drobil, ale právě Michálek, protože se na policii neobrátil hned.

Nahrávky, které má Michálek k dispozici, údajně prokazují, že Drobilův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Drobil tak údajně žádal šéfa fondu Michálka, aby své nahrávky zničil a později mu prý za zničení nahrávek dokonce nabídl místo svého náměstka. „Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás,“ říká na nahrávce Drobil.

Premiér Nečas se v říjnu po obdržení informace obrátil na ministra Pavla Drobila, aby Michálka poslal na policii. Drobil, který kvůli kauze ve středu rezignoval na post ministra životního prostředí, však údajně Michálkovi vynadal s tím, že porušil „úřední subordinaci“. Když následně Michálkovi pozvání na Úřad vlády přišlo a sešel se s ředitelem Lubomírem Poulem, kde mu řekl další podrobnosti, tak mu schůzku Drobil opět vytkl.

Jan Dusík, exministr životního prostředí:

„Ministr životního prostředí v konečném důsledku podepisuje všechna rozhodnutí rady fondu. Jsou mu předkládány stohy knih. Není proto schopen každé rozhodnutí do detailů zkoumat a musí se spolehnout na to, že jeho podřízení mu připraví kvalitní podklad.“

Nicméně právě informace o výzvě předání nahrávek policii je podle Nečase klíčová a tvrzení, že Drobil po většinu nahrávky Michálkovi vysvětluje, že je nutné nahrávku zničit, označil za „velmi silnou dezinterpretaci“.

Kauza, ve které jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod, figuruje krom Knetiga a Fibingra i Ivan Langer. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. „Na rovinu. Jsme domluveni s Ivanem Langerem, který má momentálně na starosti pokladnu ODS,“ říká na nahrávce Knetig. Langer ale popírá, že by měl s financováním ODS cokoli společného.