Kdo je Michálek - amatér, nebo hrdina?

Praha – Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek přišel za podobných okolností o místo už jednou. V polovině 90. let kvůli tomu, že jako makléř Fondu národního majetku upozornil v médiích na finanční machinace. Jeho propuštění zrušil až o dva roky později soud. Současné Michálkovo odvolání zdůvodňuje odcházející ministr životního prostředí Pavel Drobil údajným manažerským selháním.

Začínající manažer Libor Michálek nastupuje jako makléř k Fondu národního majetku v roce 1995, o rok později se objevují první konflikty. V rozhovoru pro Právo vyjádřil pochybnosti o pomalé privatizaci bank. Spočítal také, že ze 140 miliard v investičních privatizačních fondech skončilo 50 miliard neznámo kde. „Znal jsem ho jako člověka slušného, poctivého a vím, že byl a dosud je věřící katolík, který by se nechal pro pravdu zabít,“ hovoří o Michálkovi ekonom a bývalý předseda Fondu národního majetku Tomáš Ježek.

Michálek tehdy okamžitě přišel o místo, obrátil se na soud, a ten mu nakonec dal zapravdu. Později se Michálek angažoval v odškodňování investorů postižených finanční kriminalitou. Dnes ho ale někdejší nadřízení prezentují jako člověka, který manažersky selhal. Výhrady se týkají programu Zelená úsporám, ten je ve skluzu a na financování žádostí o zateplení domů nebo výměnu kotlů chybí kolem pěti miliard korun. „Na Státním fondu životního prostředí jsou problémy díky jeho absolutní neschopnosti, protože se asi musel věnovat sbírání informací na své kolegy, a ne práci,“ hodnotí Michálka jeho dosavadní šéf a odstupující ministr Pavel Drobil.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

„Odstranila mě vláda boje proti korupci“

Ve svém chování Michálek pochybení nevidí. „Máme tady vládu rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. Ale v okamžiku, kdy člověk na korupci upozorní, tak je odvolán z funkce. To mi připadá jako zcela absurdní,“ neskrývá rozčarování. Za sebou má už výpovědi na protikorupční policii. Ta chce v příštích dnech pozvat k výslechu i další aktéry kauzy.

Michálka se na svém blogu zastal také člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout. „Michálek byl nedávno u mě v kanceláři. Šlo o to, jak optimálně vyhodnotit výběrové řízení, aby vyhrála opravdu nejlepší nabídka. To věru není v kraji zvykem. Mohu tedy dobré úmysly pana Michálka potvrdit osobně, a kdyby na to přišlo, klidně budu svědčit u soudu,“ napsal Kohout.

Navíc se ostře opřel do ODS, která nyní těžko hledá argumenty, podle kterých bojuje proti korupci. "Jeden člen ODS, jehož identitu nebudu zveřejňovat, pak na Michálkovu adresu poznamenal:Ten člověk je vyřízený. Nikdo už ho nikdy nezaměstná, práskače. Pro mě je vyřízená ODS," dodal Kohout.