Zájem o profesi kominíka roste, v Česku jich je ale stále nedostatek

Praha - Česko trápí nedostatek kominíků. Na miliony komínů jich zde připadá sotva 1 500. Lidé musejí na kominíka čekat někdy i tři měsíce. V novém roce navíc začne platit nařízení vlády, které zpřísňuje kontroly komínů. Zájemců o obor přibývá, školy proto přijímají víc žáků. Varují ale před zkreslenou představou, že jde o zlatý důl.

V novém roce kominíkům práce ještě přibude. Nové nařízení vlády totiž zavádí povinnost nechat jednou za rok provést kontrolu spalinových cest odborně způsobilou osobou. Komín by se měl ale v ideálním případě čistit dvakrát ročně. Mohou to dělat sami majitelé, jednou za rok ale přesto musí pozvat kominíka na kontrolu. Jestliže komín, na jehož vyčištění majitel čeká dlouhé týdny, způsobí požár, hrozí mu až 25tisícová pokuta. Lidé se ale ptají, jak člověk při případném požáru dokáže, že měl několik měsíců objednaného kominíka. „Než objednaný kominík na kontrolu dorazil, mohl dotyčný vyhořet,“ poznamenala obyvatelka Plzně.

Státních škol, které vyučují obor kominík, je celkem pět. Od devadesátých let byly třídy stále prázdnější, a kapacity tak zůstávaly nenaplněné. Teprve nyní se školám daří je zaplnit. Rozšiřovat své kapacity zatím nemusejí. V metropoli se lze kominíkem vyučit na jediném státním učilišti na Jarově. Zájem o obor v posledních letech roste. „Tři roky dozadu bylo naprosto standardní, že v ročníku byli dva nebo tři učni. V letošním prvním roce jich máme dvaadvacet,“ podotkl Miloslav Janeček, ředitel SOŠ stavební a zahradnické.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Na západ od Prahy ovšem žádná podobná škola nestojí. Například v Plzni mají kominíci velké problémy s plněním zakázek už teď. „Lidé čekají jeden, dva měsíce a někde se čeká i čtvrt roku,“ prohlásil místopředseda cechu kominíků Jaroslav Laib.

Kominictví není milionový byznys, varují školy

Zvýšený zájem školy řeší i tím, že otevírají rekvalifikační kurzy. Zároveň ale upozorňují, že kominictví je spíš tradičním a náročným řemeslem než milionovým byznysem.