V Plzni budou na vybraných zastávkách elektronické tabule

Plzeň - Příští rok by měly v Plzni cestujícím sloužit nové inteligentní zastávky MHD. Podle primátorova náměstka Miloslava Šimáka (ČSSD) město na vybavení šesti vybraných zastávek informačními systémy získalo dotaci EU. Na světelných elektronických panelech dostanou cestující kdykoliv aktuální informace o spojích. Elektronické tabule budou moci podávat lidem i informace o dalších událostech v Plzni. Bude záležet jen na městě, nakolik a jak jejich kapacitu využije. Vybavení zastávek moderními systémy přijde zhruba na pět milionů korun.

„Je to vlastně zařízení, které může podávat řadu informací o situaci v síti MHD - za jak dlouho přijede spoj, jak vypadají jízdní řády, případně je-li tam nějaká porucha,“ vyjmenoval náměstek.

Tabule se už příští rok objeví na vybraných klíčových zastávkách - na místech s největším pohybem lidí a na významných přestupních uzlech městské dopravy. Budou na zastávkách Mrakodrap, U Práce na Americké třídě, Výstaviště, Habrmannova, Lékařská fakulta na Karlovarské třídě a Pod Záhorskem. Město už na těchto zastávkách při předchozích stavebních úpravách počítalo s instalací elektronických panelů a připravilo pro ně potřebné přípojky na sítě.

Inteligentní zastávky jsou dalším krokem dopravních podniků k co nejjednodušší orientaci a navigaci v MHD. Cestujícím už například slouží interaktivní internetová aplikace, která nabízí vyhledávání adres, tras a spojů linek MHD, umožňuje na internetu snadný pohyb v klasické mapě nebo v leteckých snímcích, do kterých jsou zaneseny trasy všech linek.

Plzeň získala z peněz EU 4,8 milionu korun z Regionálního operačního programu, magistrát z vlastních prostředků dodá dalších 400 000 korun.