V přímé volbě by se prezidentem stal Jan Švejnar

Praha - V přímé volbě prezidenta by nyní zvítězil ekonom a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar. Kdyby lidé mohli vybírat jen z aktuálních kandidátů politických stran, porazil by ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), která se odvolává na průzkum agentury Median. Do volby českého prezidenta zbývají dva roky. „Kandidaturu nevylučuji. Teď je ale nejdůležitější, aby politické strany dodržely své sliby voličům a umožnily přímou volbu prezidenta,“ uvedl Švejnar.

„Mnoho lidí bylo při posledních prezidentských volbách rozčileno možností politické korupce. Zajištění přímé volby je nyní to nejdůležitější,“ zdůrazňuje Švejnar.

Podle listu by mezi favority politických stran profesora Švejnara volilo 30,7 procenta lidí, samo by si ho vybralo 9,9 procenta dotazovaných. Takřka 60 procent respondentů zatím neví, koho volit.

Bude prezidentem Jan Švejnar? (zdroj: ČT24)

Pokud však lidé mají sami navrhnout, kdo by měl být příštím prezidentem, tedy nemusí vybírat z osobností navržených stranami, vyměnili by Sobotku za bývalého premiéra Miloše Zemana, píše MfD.

Výsledek možné volby se zatím velmi těžko odhaduje. Více než polovina lidí neví, koho vybrat. Velkou roli dále budou hrát peníze na kampaň. „Tak to chodí všude ve světě, není to důvod k pohoršení,“ komentuje to politoložka Vladimíra Dvořáková.

Nemálo respondentů by na Hradě nechalo dalších pět let Václava Klause. Další by preferovali jeho předchůdce Václava Havla. Klaus však potřetí za sebou kandidovat nemůže a Havlovi by to patrně nedovolil zdravotní stav, uvedl list. Agentura se v průzkumu dotazovala 609 lidí.

Prosadit přímou volbu prezidenta chce vláda v první polovině příštího roku. Na ústavní změnu ale bude potřebovat také hlasy opozice. A sociální demokracie chce kromě změny způsobu volby zasáhnout i do prezidentských pravomocí nebo prodloužit mandát hlavy státu na šest let.