Pospíšil zpřísní podmínky soudním znalcům

Praha - Soudní znalce čekají přísnější pravidla jejich činnosti. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) mají především zkvalitnit jejich práci. Novela 43 let starého zákona tak počítá třeba s pokutou za porušení zákonem stanovených povinností a má také zpřísnit podmínky jejich jmenování. Pospíšil míní, že novela by mohla začít platit od podzimu roku 2011.

„Mezi důvody, proč novela vznikla, lze uvést nekvalitní práci některých znalců a tlumočníků. Rozšíří okruh podmínek pro jmenování znalcem například o bezúhonnost,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Systém, podle kterého v současnosti pracují soudní znalci, je zastaralý a nedostatečně kontroluje jejich práci. To je hlavní důvod, proč pro ně chce ministerstvo spravedlnosti zavést nová pravidla. Znalecké posudky přitom mívají velmi podstatný vliv na případná rozhodnutí.

Předseda představenstva Komory soudních znalců Vladimír Vácha:

„Důvodů (odmítnutí či nesplnění zakázky v termínu), jako jsou zdravotní, nepřítomnost, přetíženost jinými zakázkami, může být celá řada. Dávat zakázkám punc jednoznačné povinnosti a dikce určování termínů je velmi problematické.“

Zpřísnit by se podle ministra mělo i jmenování znalců a tlumočníků. Mezi podmínky pro jejich zapsání do seznamu úřad zařadil bezúhonnost nebo to, že znalec nebyl v minulých třech letech vyškrtnut. Cílem novely, kterou ministerstvo odešle kabinetu do konce roku, je zvýšení kvality posudků a lepší dohled nad činností znalců a tlumočníků, uvedl Pospíšil.

Podle předlohy by nově znalci museli mít vysokou školu, praxi v oboru, a pokud to bude nutné, budou muset absolvovat kurzy znaleckého minima. Novela ale zavádí i tvrdší sankce, třeba zpožděné podání posudků nebo porušení mlčenlivosti. Vedle možnosti uložit znalci až stotisícovou pokutu chce ještě Pospíšil do novely zapracovat pravomoc ministra spravedlnosti zbavit soudního znalce jeho funkce. V nových pravidlech má být ukotveno také pravidlo třikrát a dost, což bude pro znalce znamenat postih po třech přestupcích.