NS: Lékař si za prodej Nurofenu výrobcům drog odsedí osm let

Brno - Lékař a provozovatel pražské lékárny Andrej Monakov si za prodej velkého množství léků s obsahem pseudoefedrinu výrobcům drog odpyká osm let ve vězení. Jeho dovolání proti pravomocnému rozsudku odmítl Nejvyšší soud (NS). „Dovolání bylo zjevně neopodstatněné,“ řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Z léku Nurofen lze vyrobit tvrdou drogu pervitin. Lékař dostal také peněžitý trest tři miliony korun.

Pražské soudy uznaly Monakova vinným z toho, že čtyřem lidem pomohl k nedovolené výrobě a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Ve své lékárně v pražské Tusarově ulici prodával enormní množství Nurofenu stop grip, a muselo mu být proto jasné, že ho kupující používají k výrobě drog. Od roku 2006 do poloviny roku 2008 Monakov podle verdiktu prodal celkem zhruba šest milionů tablet léku. Lékař od počátku obvinění odmítal. Tvrdil, že byl pouze provozním manažerem lékárny a staral se o její chod a údržbu. Monakov uvedl, že manipulaci s léky nechával na zaměstnancích, nebyl prý oprávněn s léky nakládat. S běžnými zákazníky podle svých slov nejednal, do práce lékárníků nezasahoval a staral se spíš o každodenní chod lékárny.

Monakov rovněž prohlásil, že o tom, že lze z Nurofenu vyrábět drogy, nevěděl. Předsedkyně odvolacího senátu Městského soudu v Praze Jarmila Löffelmannová v květnu uvedla, že šlo o „naprosto bezprecedentní jednání muže s vysokoškolským lékařským vzděláním“ a „zpronevěření se tomu, k čemu má lékárna sloužit“.

Případ se dotknul širšího společenského problému - volného prodeje léků s pseudoefedrinem. „Byl tu tedy perzekuován jeden jediný člověk, který to schytá v podstatě za všechny. To byla chyba zákonodárce, chyba ministerstva a není možné, aby za to byl viněn doktor Monakov,“ řekl před časem advokát Monakova Jaroslav Ortman.

O tom, jakým způsobem poskytovat léky s pseudoefedrinem, se vede dlouhá diskuse právě kvůli jejich zneužívání k výrobě drog. Někteří odborníci navrhují, aby byly léky s pseudoefedrinem k dostání pouze na recept.