Česko zasáhl mráz, hory jsou zaplněné lyžaři

Praha - Na horách zůstává jasno, případně skoro jasno. Desítky tisíc lyžařů v těchto dnech zaplnily střediska východních Krkonoš a Orlických hor. Parkoviště v hlavních střediscích Krkonoš jsou zcela plná, například do Pece pod Sněžkou se tak řidiči již nedostanou. V Česku v noci opět silně mrzlo. Nejnižší teploty hlásila šumavská Kvilda, kde naměřili přes minus 29 stupňů. Hlavní silniční tahy jsou vymrzlé a suché. Na silnicích druhé a třetí třídy musí jet řidiči se zvýšenou pozorností, místy je na vozovkách zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi.

Lyžařské areály jsou připravené

V Krkonoších jsou všechny lyžařské areály v provozu a nabízejí výborné podmínky. Na sjezdovkách leží 40 až 130 centimetrů sněhu. Hotely mají už jen poslední volné pokoje, většinou ve vyšší cenové úrovni. Na hřebenech Krkonoš je asi 80 centimetrů sněhu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Lyžaři jedoucí do Špindlerova Mlýna museli svá auta kvůli plným parkovištím odstavovat na okraji příjezdové cesty od Vrchlabí. Plná parkoviště hlásí policie i z Janských Lázní. „Řidiče směrujeme na odstavná parkoviště ve Svobodě nad Úpou. Do Janských Lázní se dostanou skibusy,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. Částečné zlepšení situace se podle něj dá čekat až odpoledne, kdy ze středisek odjedou jednodenní lyžaři.

Všechny sjezdovky na Božím Daru, Klínovci i Bouřňáku jsou otevřené a v provozu budou i na Silvestra a Nový rok. Běžkaři se mohou vydat po upravených běžeckých okruzích kolem krušnohorského Špičáku a na lyžařskou magistrálu, některé tratě ve střední části hor ale musely být uzavřeny kvůli padajícím stromům. Doslova ve švech praskají den před Silvestrem střediska v Libereckém kraji.

Ve Špindlerově Mlýně je v provozu všech pět lanovek a 11 lyžařských vleků. Lyžaři mají k dispozici 25 kilometrů sjezdových tratí a 80 kilometrů upravených běžeckých tras.

V hlavních střediscích Orlických hor v Deštném a Říčkách je na sjezdovkách od 70 do 130 centimetrů sněhu. „Všechny sjezdovky jsou otevřené a upravené. V noci jsme opět stříkali technický sníh na černou sjezdovku. Příjezdové komunikace jsou posypané a sjízdné,“ uvedli vlekaři z Říček.

Podobně dobré podmínky nabízí i další střediska. Na Telnici leží na sjezdovkách metrová vrstva sněhu, ideální podmínky hlásí i na Klínech. I tam ke konci týdne znatelně přibylo lyžařů a u vleků se začaly tvořit fronty.

Silnice jsou vymrzlé, ale sjízdné

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá ujetá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi, sjízdné jsou s opatrností. Hlavní dopravní tahy a dálnice D1 jsou podle informací krajské správy a údržby silnic holé a vymrzlé.

Přes den se na jihu Čech v nižších polohách místy udrží mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, jinak bude většinou jasno. Denní teploty minus osm, v 1 000 metrech na Šumavě minus dva stupně.

Většina silnic ve Středočeském kraji je dnes sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Výjimkou jsou dálnice a rychlostní silnice, po kterých mohou řidiči jet bez omezení. Vozovky těchto komunikací jsou holé a vymrzlé. Dopravu na silnicích nižších tříd může komplikovat ujetý nebo rozbředlý sníh, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Česko zasáhly tuhé mrazy

V Libereckém kraji klesaly ráno teploty hluboko pod bod mrazu, na Jizerce naměřili dokonce kolem 27 stupňů pod nulou. Při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost a silnice mohou namrzat. V obci Pihel na Českolipsku havaroval ráno na náledí autobus, když řidička nedokázala dobrzdit za stojícím osobním autem. V Liberci zase na silnici I/14 havarovaly hned čtyři automobily. Silničáři proto doporučují jezdit opatrně.

Nejchladněji bylo na stanicích Kvilda - Perla a Jezerní Slať, a to minus 29,3 stupně Celsia. Na Horské Kvildě naměřili meteorologové nad ránem minus 25,1 stupně. Pod minus 20 stupňů klesla teplota přibližně na osmi procentech měřicích stanic ČHMÚ.

Vrstva zledovatělého uježděného sněhu může dnes v Plzeňském kraji znepříjemňovat jízdu řidičům na některých silnicích nižších tříd.

Silný mráz bude panovat na mnoha místech ještě v noci na pátek. Teploty klesnou na minus 8 až minus 12 stupňů, při zmenšené oblačnosti pak ještě o několik stupňů přituhne, přičemž již během noci bude mráz polevovat. Víkendové noci budou mírnější, mráz většinou klesne k minus třem až minus sedmi stupňům.

Skiareál Ramzová
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší