Dohoda s primátorem neplatí. Vlivní úředníci na pražském magistrátu zůstávají

Praha – Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v prosinci oznamoval, že se dohodl s vlivnými magistrátními úředníky na jejich odchodu. Dohoda se měla týkat Jiřího Tomana, který šéfuje odboru, jenž rozhoduje o největších městských zakázkách. Stará se například o výstavbu tunelového komplexu Blanka. Odejít měl i Peter Ďurica, který zase na magistrátu spravuje nemovitosti patřící hlavnímu městu. Oba tak kontrolovali peněžní toky v řádech desítek miliard, proto se o nich mluvilo jako o nejmocnějších mužích na magistrátu. Jenomže se začátkem nového roku je vše jinak - úředníci odcházet nechtějí a primátor Svoboda je k tomu může donutit jen stěží.

Svoboda v prosinci uvedl, že se na dobrovolném odchodu ke konci roku domluvil s Votavou. S Ďuricou prý byla dohoda předběžná a odejít měl ke konci února. Primátor se chtěl na výpovědi dohodnout také se šéfem investičního odboru Jiřím Tomanem. Nakonec ale podal výpověď pouze ředitel odboru informatiky Ladislav Kočí. Úředníci se začali odchodu bránit kvůli mediálnímu obrazu personálních změn na magistrátu.

Primátor Svoboda však má jen omezené možnosti, jak je k odchodu donutit. Magistrát je může odvolat pouze při naplnění zákonných podmínek, například pokud poruší zákon nebo své povinnosti. Proti výpovědi by se mohli soudně bránit. Vedení města se s nimi proto raději snažilo domluvit na dobrovolném odchodu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zdeněk Tůma (TOP09):

„Ředitel magistrátu, který si neumí poradit se svými třemi kverulujícími úředníky, a potažmo pan primátor, který si neumí poradit se svým ředitelem magistrátu, nemají na takovém místě co dělat.“

Nové vedení města chce postupně vypsat výběrová řízení na všechna významná pracoviště na magistrátu, někteří současní šéfové ale svá místa určitě obhájí, uvedl už dříve primátor. V prosinci bylo vyvěšeno výběrové řízení na ředitele odboru ochrany prostředí, informatiky a školství, mládeže a tělovýchovy, vypsány také byly konkurzy na šéfa kanceláře primátora a odboru public relations.

Zdeněk Tůma
Zdroj: ČT24