Výpověď dalo 3 837 lékařů, někteří je už stahují

Praha - Podle lékařských odborů dalo výpověď celkem 3 837 lékařů. Někteří lékaři ale už výpovědi stahují, například v Praze. Ředitelé nemocnic také mluví o tom, že všechny doktory v březnu znovu nezaměstnají. Nemocnice a kraje se začínají na odchody lékařů připravovat. Dnes se začaly rozbíhat vyjednávací maratony a krizová plánování. Ministerstvo zdravotnictví lékařům, kteří chtějí značně navýšit mzdy, ustoupit nehodlá.

„Budeme bedlivě zvažovat, zda ty, kteří podali výpověď, vezmeme zpátky. Také musí počítat s tím, že podmínky nemusejí být stejné, jako předtím,“ prohlásil například ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. Většina šéfů nemocnic se ale snaží se svými lékaři dohodnout, a to i za cenu různých ústupků. Zjišťovat, na co jiného kromě peněz by doktoři slyšeli, budou třeba v Karlovarském kraji. „Chystáme se hovořit se všemi lékaři,“ uvedl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák. Jednorázovou odměnu sto tisíc korun pak vyplatil ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula většině anesteziologů, pokud v nemocnici alespoň další tři roky zůstanou.

Ředitel FN Motol: Výpovědi klesají dramaticky

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Pražské nemocnice zatím nezveřejnily, kolik výpovědí od lékařů už obdržely. Podle lékařských odborů dá v Praze výpověď kolem 560 lékařů. Řada z nich je ale už stáhla a další už stahují. Pro většinu je výpověď jen formou protestu. Čekají na vstřícný krok vlády a chtějí v nemocnicích zůstat.

„Výpovědi klesají dramaticky, ale dokud to nemám na stole, nebudu počty potvrzovat,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Původně dalo v Motole výpověď 55 lékařů, v půli minulého týdne klesl počet na 52 a v pátek znovu klesl. Například na interní klinice, kde bylo výpovědí původně 13, ji v pátek stáhlo deset lidí. Ludvík to přičítá tomu, že šéfové pracovišť s lékaři promluvili.

Hejtman Pardubického kraje: Situace je dramatická

Pardubický hejtman Radko Martínek už dnes jednal s řediteli krajských nemocnic, schůzky chystají i jiné kraje a hledají krizová řešení. Martínek označil situaci za dramatickou. Nemocnice se chystá opustit 33 procent lékařů. Kraj připravuje krizový scénář kvůli omezení péče. Podle Martínka je stav vážný také ve struktuře výpovědí. „Jsou odbornosti, které jsou nepostradatelné,“ řekl. Se zástupci nemocnic se bude scházet každé pondělí, chystá i schůzku s odbory.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) se zatím se zástupci lékařských odborů nesešel. Pokud bude odliv lékařů tak velký, že péče bude ohrožena, chce využít krizového zákona k vyhlášení nouze. Lékaři by pak museli do nemocnic nastoupit pod hrozbou finanční sankce až 50 000 korun.

V pátek se Heger hodlá sejít s řediteli fakultních nemocnic.

Rath: Kraj chce jednat s lékaři, zda by výpovědi nevzali zpět

Středočeský kraj bude podle svého hejtmana Davida Ratha (ČSSD) zítra jednat s řediteli nemocnic a záchranné služby o krizovém scénáři pro další období. Je připraven jednat i s lékaři, zda by své výpovědi nestáhli. Ne všude ale kraj může vzít lékaře zpátky. Například v Kladně už je předjednán vznik nového týmu v čele s novým primářem pro oddělení ARO, který během února původní lékaře nahradí. „Bude záležet na ředitelích nemocnic, jak to vyhodnotí. Já nevylučuji, že některá oddělení mohou být zredukována, protože jim dlouhodobě scházejí pacienti,“ dodal hejtman.

Operační sál
Zdroj: ČT24