Štěch: Žádná zásadní dohoda s koalicí na Hradě nevznikla

Praha – Prezident republiky Václav Klaus dnes na Pražském hradě poobědval s nejvyššími představiteli Parlamentu. V pravé poledne přišel předseda Senátu, sociální demokrat Milan Štěch a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Politici mluvili mimo jiné o chystané novele jednacího řádu sněmovny nebo o úsporných opatřeních, která jsou plánována v dolní komoře. Podle Štěcha se shodli i na parametrech penzijní reformy. Řešila se i předvánoční koaliční schůzka na Hradě. Štěcha podle jeho slov prezident přesvědčil, že žádná zásadní dohoda tehdy nevznikla.

Předseda Senátu Milan Štěch u prezidenta ocenil některé jeho kontinuální postoje, mohl by ale podle něj být více nadstranický. „V některých odborných tématech, například u důchodové reformy, si ale myslím, že máme co sdělit… Řešení vidíme přibližně stejným směrem,“ řekl na tiskové konferenci. Podrobnosti sice neprozradil, odmítl ale, aby Česko následovalo polský, maďarský nebo slovenský model: „Protože to jsou reformy, které se nepovedly,“ dodal.

Názorová spřízněnost s prezidentem ohledně důchodové reformy ale podle Štěcha neznamená, že Senát pod vedením opoziční ČSSD nebude vládě reformy blokovat. Znamenalo by to kupovat zajíce v pytli. „My nejdříve musíme vědět obsah,“ poznamenal Štěch s tím, že se nelze zavázat k podpoře reforem bez jejich znalosti. „Takzvané reformy s opozicí nejsou konzultovány. A dneska jsem se přesvědčil, že ani pan prezident nemá nějaké přesné informace, jak by měl ten scénář, obsah reforem vypadat, protože to není ještě dohodnuto ani uvnitř stran vládní koalice,“ dodal.

Brífink Miroslavy Němcové a Milana Štěcha (zdroj: ČT24)

Milan Štěch ke koaliční schůzce na Hradě:

„Byl jsem přesvědčený, že další dohody nejsou, protože udělat dohodu o něčem zásadním během několika málo hodin je prakticky v České republice nemožné… To, co pan prezident sdělil, mě přesvědčuje, že to tak asi bude.“

Politici řešili i prosincovou dohodu vládních stran z Hradu. Němcová se jí sice nezúčastnila, podle svých slov ale neměla žádnou informaci, že se „uzavírají nějaké zvláštní, specifické dohody personálního či programového charakteru“. Podle Štěcha spočívala dohoda vládních stran v tom, že Věci veřejné podpoří vládu výměnou za odchod policejního prezidenta. Žádná zásadní dohoda ale tehdy nevznikla: „Pan prezident mě ubezpečil, že žádná dohoda skutečně není. A já tomu už od prosince věřím.“

Nejvyšší představitelé Parlamentu dnes na Hradě poobědvali rybu. Němcová tuto volbu jídelníčku ocenila s tím, že je to po vánočních svátcích nastartování k dietnějšímu režimu. Sérii tradičních novoročních obědů s vrcholnými politiky zahájil Klaus už v pondělí, když prezidentský pár přijal na zámku v Lánech premiéra Petra Nečase s manželkou Radkou. Klaus po setkání zopakoval podporu reformních plánů Nečasova kabinetu.