Nová pravidla pro hazard – zvláštní vzorec i změna danění

Praha – Ministerstvo financí v rámci nového loterijního zákona připravuje zcela nová pravidla pro provozování hazardní zábavy. Zda daná hra již spadá pod hazard či nikoliv, například určí speciální matematický vzorec. Změní se také zdanění firem, které znamená konec peněz do pochybných nadací. Poprvé bude také možné sázet u zahraničních firem.

Ministerstvo slibuje převratné změny ve zdanění hazardu. Firmy v této oblasti si dosud určovaly odvody na sport nebo kulturu. Nový zákon jim však přikazuje odevzdávat klasickou daň z příjmu do státní kasy. „Pokud by z tohoto zdanění vznikaly nějaké výnosy, tak bychom se o ně podělili s komunální sférou a zbytek bude distribuován v rámci státního rozpočtu,“ uvedl náměstek ministerstva financí Tomáš Zídek.

Kalouskův resort tak upravuje současný systém, kdy peníze často putují do nadací s nejasnou pozicí a pochybným spravováním. Další možností pak byly odvody zpět do sportu formou sponzoringu. V minulém roce firmy odvedly celkem 3,3 miliardy korun – polovinu do sportu, dalších 20 procent podle zákona přišlo do obcí. Ostatní varianty daňových odvodů už firmy příliš nelákaly. Například na ekologii sázkové firmy poslaly jedno procento z celkové částky, ještě méně na školství.

Reportáž Zuzany Luňákové, rozhovor s Tomášem Zídkem (zdroj: ČT24)

„Je korektní říct, že některé firmy těch odvodů zneužívaly, ale byly to spíš malé firmy. Pokud bychom spadli do dvacetiprocentní daně, tak s tím některé firmy budou mít problémy a bude je to dost bolet,“ komentoval výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursového sázení.

Na novou formu danění mohou existenčně doplatit hlavně malé firmy. Problémy může mít také Sazka, která odvody využívá na splátky vysočanské O2 areny. V tomto případě by však ministerstvo mohlo udělit výjimku.

Přehled odvodů z hazardu za rok 2009
Zdroj: ČT24