Lupiči zneužívali bankovní konta, říkali si podle hrdinů z filmu TAXI 3

Praha - Policisté pátrají po třech cizincích, kteří pomocí padělaných platebních příkazů vyvedli z účtů klientů bank peníze. Zneužili tak asi stovku kont, ze kterých sebrali několik milionů korun. Za podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku jim hrozí až dvanáctileté vězení. Lupiči se teď sice na nějakou dobu odmlčeli, kriminalisté se ale bojí, že peníze brzy začnou krást znova. Jsou nejméně tři. Každý má v gangu svou roli a jejich způsob nezákonného výdělku je neobvykle dobře propracovaný. Na dokladech, které muži používali, bylo uvedeno, že jsou Francouzi. Jména si vymysleli podle francouzského filmu TAXI 3. I když policisté znají jejich podobu, zjistit pravou totožnost jim nepomohl ani Europol a Interpol.

Jeden z mužů zakládal padělané doklady konta v bankovních pobočkách v Praze a okolí. Druhý údajný pachatel pak prostřednictvím falešných jednorázových platebních příkazů posílal na tyto účty peníze klientů finančních ústavů. Třetí přišel na řadu ve chvíli, kdy se na založených účtech objevily peníze od poškozených klientů, a peníze vybíral z bankomatů. Podvody páchala tato skupina podle kriminalistů od listopadu 2009 do loňského března.

Na dokladech, které muži používali, bylo uvedeno, že jsou Francouzi. „Všichni vystupovali pod smyšlenými jmény a uváděli neexistující trvalý pobyt na území České republiky,“ uvedla pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Muži podle ní mluvili česky se silným cizím přízvukem. „Kriminalisté se domnívají, že pocházejí z arabských zemí či ze zemí bývalého Východního bloku,“ dodala mluvčí.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Muži, který zakládal účty, je podle policie zhruba 30 až 35 let, je plnoštíhlý, přibližně 170 až 175 centimetrů vysoký, má tmavší pleť a nakrátko ostříhané vlasy. Druhý údajný podvodník je zhruba stejně vysoký, je mu asi 55 až 60 let, je štíhlý a má tmavší pleť, krátké šedivé vlasy a větší nos. Popis třetího muže policisté nemají. Informace o údajných podvodnících může veřejnost poskytnout policii na telefonním čísle 974 851 101 nebo na lince 158.

Gangu se podařilo napadnout nejméně sto účtů u různých bank a z nich si převedli několik milionů korun. Vybrat se jim podařilo jen zlomek. Poškozeným klientům banky peníze vrátily. Případ ale ukázal, jak snadné je zneužít podpisový vzor. „Podpisový vzor by neměl být jednoduchý a snadno napodobitelný. Určitě by se také neměl shodovat s běžným podpisem klienta,“ uvedl Jan Holinka z tiskového oddělení České spořitelny. Banky tak klientům radí, aby si ke svému jménu doplnili jakýkoliv znak. Třeba srdíčko, číslici nebo otazník.

  • Muž č.2 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2223/222295.jpg
  • Muž č.3 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2223/222297.jpg
  • Tipy na podpisový vzor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2223/222287.jpg