Za odložení novorozence do sněhu dostala žena podmínku

Příbram - Jednadvacetiletá žena z Příbramska, která loni v březnu odložila své novorozené dítě do sněhu, do vězení nepůjde. Soud jí sice uložil tříletý trest, ale s pětiletou podmínkou. Během ní musí být pod dohledem odborníků a úředníků, zároveň musí absolvovat psychologické poradenství, jak zvládat zátěžové stresové situace. Dítě přežilo jen díky duchaplnosti kolemjdoucího. Holčička, kerou v nemocnici pojmenovali Andělka, ležela na sněhu jen v lehkých hadřících a košilce. Podle žalobce ji dělily od smrti jen minuty. Soudce původně uvažoval o nepodmíněném trestu, nakonec ale uložil podmínku, protože se podle něj nepodařilo prokázat přímý úmysl, tedy plánované zabití. Státní zástupce se na místě odvolal. Případ tak zamíří ke Krajskému soudu v Praze.

Obžalovaná své těhotenství skrývala a dítě porodila doma. U soudu řekla, že tehdy nevěděla, co činí. „Svého činu strašně lituji, mrzí mě to. Malou jsem si strašně oblíbila, nechci ji ztratit,“ řekla při závěrečné řeči. Za pokus o vraždu jí hrozilo až osmileté vězení, státní zástupce navrhoval trest v polovině sazby. Podle něj šlo o společensky vysoce škodlivé jednání, byť se z dnešního pohledu může zdát, že se zase tolik nestalo. Podotkl, že žena se na porod nijak nepřipravovala a nepořídila si pro dítě výbavu. „Lze pochybovat o tom, že se o ně chtěla starat a ponechat si ho,“ poznamenal. Za polehčující okolnost označil její dosavadní bezúhonnost i to, že událost nemá pro dítě žádné trvalé následky. Podle soudce se ale v bytě oblečky i výbavička našly.

Obhájce poukázal na to, že se žena k činu doznala, chce se o dítě starat a vytvořit mu zdravé prostředí. „V kojeneckém ústavu bydlí a jezdí domů jen na sobotu a neděli,“ řekl ČT obhájce Josef Liška. Kojenecký ústav v Kolíně jeho informace ve zprávě potvrdil. Podle advokáta se žena dostala do tíživé situace, kterou neuměla vyřešit. Příčinou podle něj mohly být špatné vztahy v rodině, svou roli mohla hrát i skutečnost, že otcem je bývalý přítel, a obava, jak to přijme její aktuální partner. Poukázal na to, že rodiče obžalované si nevšimli těhotenství ani toho, že se trápí, což mu připadá zvláštní: „Jsem přesvědčen, že všechny problémy vznikly v rodině.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Znalec z oboru psychiatrie Jiří Raboch u soudu řekl, že má žena snížený intelekt, ale ne do patologického pásma, a mírně snížené ovládací schopnosti. Podle posudku má IQ 81. Její chování vykazuje rysy nevyzrálosti a lehkovážnosti. O dítě je schopna se postarat, ale je limitována disharmonickou strukturou své osobnosti. Podle znalce z oboru porodnictví Jaroslava Živného byl zázrak, že dítě přežilo, protože nemělo podvázaný pupečník a mohlo vykrvácet. Ohrožena na životě podle něj byla i matka. Žalobce poukázal na to, že žena se po porodu chovala racionálně - uklidila a vyčistila koberec. Psychóza se ale podle znalce mohla dostavit i později, namítl, že i v rozrušení je někdy člověk schopen určitého racionálního chování.