Langer odmítá Johnovo nařčení z vynášení informací

Praha - Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer opět odmítl slova svého pokračovatele ve funkci Radka Johna (VV) o tom, že vynáší informace z policejních spisů. John ho z toho obvinil ve včerejším vysílání pořadu Studio 6 ČT. Místo toho označil Johnovu roli v kauze kolem někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila za provokaci, na které se právě Radek John podílel. Bývalý ministr a místopředseda ODS navíc během Interview ČT24 Johnovi na dálku doporučil, aby při podobných prohlášeních nejdříve předložil důkazy.

„Podstatou celé věci je, že pan ministr John prokazateně věděl o podezřeních pana Michálka, ale nepředal je policii, neinformoval své kolegy a místo toho to dal novinářům. Podílel se tak na připravované provokaci,“ uvedl Langer. Rozpory mezi současným a bývalým šéfem vnitra trvají od nástupu Johna do funkce. Sám Langer připustil, že vynášení spisů je hypoteticky možné, avšak pouze pro člověka, který je „ochoten porušovat zákony“.

„Záleží to na tom, nakolik respektujete zákony České republiky a nakolik máte proti sobě někoho, kdo je ochoten ty zákony porušit. Já v tuto chvíli říkám naprosto kategoricky, že do žádného spisu jsem nenahlížel, nic jsem ze spisu neodnášel ani nikomu nepředával. Pane ministře, buď dejde důkazy o vašich tvrzeních na stůl, anebo mlčte,“ reagoval Langer v pořadu Inteview ČT24.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

John mimo jiné obvinil celou Občanskou demokratickou stranu, že jí jde o zachování vlivu Langera v resortu policie. Kvůli tomu podle něj včera ministři za ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem vystoupili s tvrzením, že se obávají vlivu bývalé bezpečnostní agentury ABL ministra dopravy Víta Bárty na dění v policii. Sám Langer přiznává, že se s premiérem o situaci na policejním prezidiu a resortu vnitra baví, avšak pouze jako „dobří přátelé, kteří navzájem respekují své zkušenosti v oboru.“ „Považuji za čest, že jsou věci, o kterých se s Petrem bavíme a on chce znát svůj názor. Moudrý člověk ví, že neví všechno, proto chce znát názory jiných lidí a umí je i přijímat a pro sebe vyhodnotit,“ dodal Langer.

Langer: John si musí uvědomit, že už není novinář

Langer se v pořadu ohradil proti současnému mediálnímu vystupování Johna. Ministr prý má jakožto vysoký ústavní činitel pečlivě volit svůj způsob vyjádření.„Mám pocit, že slova ztrácejí svůj obsah a že si pan ministr John si neuvědomuje, že už není novinář, který čte text čtecího zařízení před kamerou, ale je ministr vnitra a jeden z nejvyšších ústavních činitelů,“ dodal Langer. Již včera v reakci na účinkování v pořadu ČT hovořil o Johnovi jako „duševně narušeném člověku“ či „chorobném lháři“.

Radek John na ČT24

„Útok na nás vzniká proto, že ODS má stále vliv na policii přes pana Langera a chce ten vliv zachovat. ABL se naopak o policii nezajímá. Z vyšetřování pana Michálka vynesl Ivan Langer do deseti hodin tajné materiály přímo ze spisu. Policie je řízena a ovlivňována právě Langerem. Ten od ní dostává informace a nosí je na patřičná místa.“

Odchod Martinů je podle Langera nebývalá politizace

Bývalý ministr Langer dnes kritizoval také počínání šéfa vnitra při nedávném odstoupení policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Jeho odchod z funkce John dlouho prosazoval kvůli tomu, že Martinů prý nebyl schopen zamezit unikání vyšetřovacích spisů, a tím ztratil ministrovu důvěru. „Je to jedna z největších politizací policie za poslední roky. To, co rozehrál kmotr Věcí veřejných Bárta s Radkem Johnem, je pro fungování policie a důvěru v koalici naprosto zničující,“ vyjádřil Langer.

Podle Langera navíc není důvod k odchodu policejního šéfa v případě, že ani samotný ministr není ve svých argumentech důvěryhodný. „Je absurdní, aby pan ministr dal Martinů jeden den odměnu za vynikající práci a druhý den ho vyzval k rezignaci. On říkal, že má 19 důvodů pro odvolání policejního prezidenta, já jsem zatím žádný nečetl a pan ministr také žádný dosud nezveřejnil,“ dodal. Problematický je podle něho i způsob výběru týmu, který navrhne nového šéfa policie. Toho by podle něho měli vybírat buď zástupci všech parlamentních stran v roznoměrném zastoupení, anebo žádný z politiků. Langer považuje také za absurdní, aby o novém prezidentovi rozhodovali jeho budoucí podřízení.

V desetičlenné komisi, která má vybrat nového policejního prezidenta, měli být i bývalí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina (oba ČSSD), výběru se však na doporučení strany nezúčastní. Nástupce Martinů zvolí například šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek, člen legislativní rady vlády Michal Mazel, Johnovi náměstci Jaroslav Salivar a Jiří Franc, policejní psycholožka Ludmila Čírtková nebo šéf policejní ochranné služby František Snopek.