Sokol ani Grégr od Kubiceho omluvu neuslyší

Praha – Pražský městský soud dnes rozhodl, že ministerstvo vnitra a bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se nemusejí omlouvat advokátu Tomáši Sokolovi a někdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi (ČSSD) za zveřejnění informací v takzvané Kubiceho zprávě. Sokol s Grégrem se domáhali omluvy za to, že se jejich jména objevila v takzvané Kubiceho zprávě, kterou tehdejší ředitel ÚOOZ předal poslancům.

Advokát Tomáš Sokol tvrdil, že Kubice předáním zprávy bezpečnostnímu výboru sněmovny zasáhl do jeho i Grégrových osobnostních práv a poškodil je. Policisté navíc v souvislosti s materiály, které našli při prohlídce kanceláře uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, označili v dokumentu právníka za Žida. Sokol Kubicemu nabídl, že pokud se mu v soudní síni omluví, svou žalobu stáhne. To ale Kubice odmítl. Kubice také o Sokolovi ve své zprávě tvrdí, že doporučil kontroverznímu podnikateli Radovanu Krejčířovi, aby utekl z ČR, a že byl ve skupině právníků, kteří se snažili mařit vyšetřování závažných kauz.

Podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové není ministerstvo vnitra odpovědné za to, že Kubice zprávu předal bezpečnostnímu výboru. Nemohlo situaci ovlivnit. Ohledně bývalého ředitele ÚOOZ pak podle soudu rozhodovalo již policejní prezidium, které v kázeňském řízení neshledalo v Kubiceho postupu pochybení. Kubiceho advokát Milan Hulík trvá na tom, že Kubice nic špatného neudělal. Podle něj šlo o informace, které byly určeny poslancům bezpečnostního výboru, a Kubice nemůže za to, že se dostaly na veřejnost. Kubice podobné spory zatím vždycky vyhrál. Útvar také již dříve odmítl zmíněná obvinění z rasismu, texty prý byly získány při domovní prohlídce a policisté do formulací nezasahovali.

Telefonát Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Advokát Tomáš Sokol:

„Já se domnívám, že bude věcí odvolacího soudu, aby zvážil, zda skutečně tady existují formální překážky, pro které nemůžou být v rámci civilního řízení ani ministerstvo vnitra, ani pan Kubice odpovědni.“

Soudní jednání mělo začít vloni v říjnu, Grégr ale neobdržel předvolání

O Grégrovi píše, že představitelé firmy Bioferm Lihovar Kolín chtěli využít známosti s jeho milenkou, aby si zajistili smlouvu se společností Unipetrol, která by jim pomohla získat úvěr. Soudní jednání mělo původně začít již loni v říjnu, Grégr však neobdržel předvolání.

Kvůli zprávě, která popisovala prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, v minulosti neúspěšně žalovali bývalého šéfa ÚOOZ sociální demokraté i jejich bývalý předseda Jiří Paroubek.