Bývalému rektorovi hrozí obžaloba za liberecký šampionát

Praha - Protikorupční policie podala koncem minulého týdne v souvislosti s lyžařským šampionátem v Liberci dva návrhy na podání obžaloby. Podle informací ČT jde o bývalého rektora Technické univerzity Vojtěcha Konopu a majitele firmy, která zajišťovala výběrová řízení na rekonstrukci vysokoškolských kolejí, Josefa Nadrchala. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí mužům trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Liberecká univerzita nechce kauzu komentovat. Podle své mluvčí nemá k případu žádné oficiální informace.

Policisté obvinili dva muže už loni na podzim. Šlo o pletichu v souvislosti se zakázkou na dostavbu studentských kolejí pro účely mistrovství světa v Liberci. Muži se tehdy domluvili, že ve výběrovém řízení bude osloven pouze jeden uchazeč. Podle mluvčího protikorupční police Romana Skřepka si byli vědomi, že jednají v rozporu s podmínkami stanovenými poskytovatelem dotace, tedy ministerstvem školství.

„Svým jednáním automaticky vyloučili ostatní možné soutěžitele, v důsledku čehož jediná oslovená společnost uskutečnila zakázku v hodnotě 24 milionů korun,“ řekl mluvčí ČT. Policie podle něj doufá, že oba muži budou postaveni před soud. Rozhodnutí je nyní na libereckém okresním státním zastupitelství. Podle mluvčího Petra Hořína zatím spis nedorazil: „Mám informace o tom, že jde o objemný materiál.“ Rozhodnutí o případném sdělení obžaloby tak určitě nepřijde v řádech dnů ale spíše týdnů.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Konopa už na podzim uvedl, že mu celá záležitost přijde „nesmyslná“, jelikož rozdělování zakázek považoval za čistě technickou záležitost a postup mu připadal „logický, protože bylo třeba stihnout mistrovství světa“: „Na základě výběrového řízení jsem jako statutární zástupce rozhodoval já, ale výběrová řízení připravovala firma Investing.“

V souvislosti s libereckým šampionátem už policie v listopadu loňského roku obvinila další tři lidi. Kvůli proplaceným fakturám za nedodaný nábytek čelí obvinění z podvodu ve spolupachatelství devětačtyřicetiletá manažerka stavební firmy, třiapadesátiletý podnikatel a padesátiletý vedoucí pracovník libereckých Kolejí a menz.

Dluhy po MS v Liberci
Zdroj: ČT24