Bitka sochařů: soud potvrdil podmínku

Praha - Za napadení sochaře Oldřicha Hejtmánka uložil dnes odvolací pražský městský soud sochaři Michalu Blažkovi podmíněný měsíční trest vězení. Potvrdil tak prvoinstanční verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Umělci se pohádali v září 2007 při zkušební instalaci sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze. Blažek pak kolegu několikrát uhodil do obličeje a způsobil mu krevní výrony. Soud jeho čin posoudil jako výtržnictví.

Blažek s Hejtmánkem se dostali do sporu kvůli odlitku hlavy původní Wilsonovy sochy od Albína Poláška. Hejtmánek odlil kopii pro americkou společnost, která vyhlásila soutěž na zhotovení nového pomníku. Originál si zapůjčil v lapidáriu Národního muzea. Poté, co výběrové řízení vyhrál Blažek, odmítl však odlitek poskytnout s tím, že podle něj byla soutěž zfalšovaná. Sochař tak musel hlavu podle originálu vymodelovat.

Při prezentaci památníku začal Blažek Hejtmánkovi nadávat. Poté ho udeřil a napadený muž upadl na zem. Blažek ho následně ještě dvakrát uhodil do obličeje. Hejtmánek podle svých slov zůstal na chvíli v bezvědomí.

Je to delikt, který zbytečně zatěžuje soudy, prohlásila soudkyně

Blažek vinu odmítá. Podle něj se událost odehrála jinak, sám byl prý obětí napadení ze strany Hejtmánka. Jednal v sebeobraně, protože prý na něj kolega použil judistický chvat. Soudkyně Eva Burianová však jeho slovům neuvěřila, výpověď oběti totiž potvrdili i svědci. Osmašedesátiletý Hejtmánek podle ní navíc nemá již dostatečnou razanci, aby vyprovokoval rvačku.

Odhalení sochy je naplánováno na letošní podzim. S nápadem vztyčit Wilsonovu sochu v Praze přišlo před několika lety občanské sdružení American Friends of the Czech Republic (AFoCR). Vyhlásilo soutěž, kterou vyhrál sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery.

Předsedkyně odvolacího senátu dnes označila celou událost za delikt, který zbytečně zatěžuje soudy. Trest si podle ní sochař zasloužil. „Nebylo to chování, které lze bagatelizovat a přehlédnout, naplnilo skutkovou podstatu trestného činu,“ uvedla. Kromě toho, že Blažek nebyl ještě nikdy trestán, pak podle ní v jeho prospěch nesvědčila žádná polehčující okolnost. Neprojevil lítost, ani se neomluvil. „Za co bych se měl omlouvat, když mě napadl?,“reagoval na její slova po skončení jednání sochař. I dnes nešetřil ostrými výrazy na adresu svého kolegy. Jeho právník Jindřich Belling pak novinářům řekl, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu. Odůvodnění rozsudku se mu prý nelíbilo. Prvoinstanční soud původně zvažoval, zda by Blažkův čin neměl posoudit jako ublížení na zdraví. Podle znalce však tak vážná zranění Hejtmánkovi nezpůsobil.

Původní Wilsonův pomník byl u Hlavního, tehdy Wilsonova nádraží vztyčen v roce 1928. Roku 1941 ho dala strhnout německá okupační správa. Jeho autorem byl Albín Polášek, rodák z Frenštátu pod Radhoštem, který 30 let vedl Fakultu sochařství na Uměleckém institutu v Chicagu. Budoucí socha je kopií Poláškova díla a měla by stát v centrální části parku před novou odbavovací halou.