Nástupce Dienstbiera v Senátu budou lidé volit 18. a 19. března

Praha - O tom, kdo obsadí uvolněné senátorské křeslo po Jiřím Dienstbierovi (ČSSD), se rozhodne 18. a 19. března. Doplňovací senátní volby na Kladensku dnes vyhlásil prezident Václav Klaus. První polistopadový ministr zahraničí Dienstbier po delší nemoci v sobotu zemřel. Poslední rozloučení s touto významnou postavou sametové revoluce pořádá Senát tento pátek.

Nestraník Dienstbier byl do horní komory zvolen za ČSSD v obvodě, který zahrnuje většinu Kladenska a část okresu Praha-západ. Jeho úmrtím sociální demokraté v Senátu ztratili absolutní většinu 41 hlasů. ČSSD má nyní přesně polovinu z nynějšího celkového počtu 80 senátorů. Senátoři jsou na rozdíl od poslanců voleni podle většinového systému, nemají proto náhradníky. Doplňovací volby se musejí konat nejpozději 90 dnů poté, kdy zanikl mandát senátora.

Kandidáti na uvolněné senátorské místo se musí přihlásit nejpozději do konce ledna. Strany v Kladně už vybírají, koho do voleb vyšlou. O hlasy voličů by se mohl znovu ucházet kladenský primátor a Dienstbierův někdejší neúspěšný protikandidát z roku 2008 Dan Jiránek (ODS). Serveru Aktuálně.cz Jiránek potvrdil, že se o kandidaturu ucházet bude.

Jiránkovi se možná postaví jeho náměstek na radnici a lídr kladenské ČSSD Zdeněk Syblík. Ten potvrdil, že by kandidaturu přijal, vedení ČSSD ale nechce jméno kandidáta sdělit před Dienstbierovým pohřbem, který se koná v pátek. Kladenská TOP 09 chce mít ve volbách také svého zástupce, o jménu ale teprve rozhodne. O tom, že se bude o Dienstbierovo místo ucházet, uvažuje také někdejší kandidát na tento post z roku 2008 Zdeněk Levý (KSČM).