Žluté newyorské taxíky budou zároveň i zelené

New York – New York už nechce, aby byly městské taxíky pouze žluté. Přibýt má pomyslná zelená, která ale má být ukryta pod kapotou. Od příštího roku by měly newyorské ulice křižovat nové, ekologičtější vozy, které budou vybaveny nejnovějšími technologiemi. Nový trend, který má ulehčit mimo jiné i ovzduší, přebírají i další velká města.

Flotilu třinácti tisíc žlutých taxíků od Fordu od příštího roku nahradí ekologičtější, úspornější a vybavenější vozy. Zelené taxíky jsou jedním z bodů městské koncepce pro zelenější New York. „Myslím si, že to bude lepší jak pro nás řidiče, tak pro zákazníky. Ti budou mít mnohem větší komfort a třeba budeme dostávat větší dýška,“ věří řidič Domingo Martinez.

Kromě hybridního pohonu na plyn a elektřinu budou nové vozy připojeny na internet, který budou moci využívat i cestující. Satelitní navigace zase pomůže taxikářům, ale i úřadům a operátorům v případě nehod. „Chceme zvýšit efektivitu taxíků. Dnešní vozy spotřebují přibližně dvanáct litrů na sto kilometrů. S novými vozy by se měla spotřeba snížit přibližně na polovinu,“ uvedl mluvčí newyorské Federace taxikářů Fernando Mateo.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Nejproblematičtějším bodem plánované obměny vozidel je vyšší cena „zelených“ taxíků. Vedení města ale argumentuje, že zelené taxíky jen na benzinu ušetří přibližně deset tisíc dolarů ročně. K podobnému kroku se chystají i další americká města. Do roku 2015 chce ekologické taxíky zavést například Boston.