Budoucnost miliardového projektu IZIP je nejistá

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už nebude na elektronické zdravotní knížky společnosti IZIP brát peníze určené na péči o pacienty. To se totiž nelíbilo Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ). Budoucnost IZIPu je přitom pořád nejistá - správní rada pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví trvají na tom, aby jim někdo konečně vysvětlil, kam se poděla miliarda, kterou projekt zatím spolkl. Ozývají se i hlasy po zásadní změně projektu nebo jeho úplném zastavení a možná padne i trestní oznámení.

Ze základního fondu na zdravotní péči hradí pojišťovna například injekce, léky či operace. Kromě toho ale z fondu odešly v několika letech stamiliony korun na projekt zdravotních knížek IZIP. Po kritice ze strany NKÚ musí pojišťovna systém změnit a financovat zdravotní knížky z jiných zdrojů. Ředitel VZP Pavel Horák se navíc rozhodl vrátit na účet tohoto fondu VZP i peníze, které už na IZIP odešly v minulosti, celkem sedm set milionů korun.

Projekt elektronických zdravotních knížek stál už VZP víc než miliardu korun. Podle člena správní rady VZP, poslance Michala Babáka (VV), je ale výsledkem nefunkční systém. Vynaloženou sumu musí podle něj VZP obhájit. „V tuto chvíli máme indicie, že tento systém je předražený. Pokud to uznáme za vhodné, je pravděpodobně možnost podat i trestní oznámení na nějakého neznámého pachatele,“ prohlásil Babák. Vedení VZP i společnost IZIP se ale hájí tím, že projekt je funkční a už letos prý přinese první úspory.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví také musí rozhodnout, jak by mělo české elektronické zdravotnictví vypadat. K elektronizaci ho tlačí Evropská unie. „Chceme vidět dlouhodobou koncepci, co chce pojišťovna dělat v kontextu celého řešení elektronizace zdravotnictví a co k tomu využije, mimo jiné to, jak chce využít IZIPu,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví a člen správní rady VZP Jiří Schlanger.

IZIP provozuje pro VZP elektronické zdravotní knížky se zdravotními daty zhruba 2,4 milionu pacientů z celkových 6,5 milionu pojištěnců. VZP už za elektronické knížky zaplatila přes miliardu korun. Měsíční paušál firmě IZIP, která systém provozuje, je 20 milionů korun.

NKÚ kontroloval hospodaření ústředí a čtyř krajských poboček VZP za roky 2007 a 2008. Kontroly trvaly víc než rok. Kromě financování osobního účtu pojištěnce v rámci elektronických knížek našel úřad nedostatky také u vymáhání dlužného pojistného. Kontrola nicméně podle mluvčího VZP Jiřího Roda potvrdila, že pojišťovna vynakládá vybrané pojistné účelně a v souladu se zákonem. Výsledky kontroly musí ještě schválit kolegium NKÚ.