Napadení aktivisty při pochodu extremistů soud odročil

Most - Kauzu napadení aktivisty Ondřeje Cakla při pochodu neonacistů na litvínovském sídlišti Janov dnes mostecký soud odročil na 26. května. Obžalovaný František Brávek byl podle obžaloby jedním z několika útočníků, kteří 17. listopadu 2008 Cakla zbili a zničili mu kameru. Mostecký soud již 5. ledna zprostil viny jiného z obviněných útočníků Martina Loskota. Do rozsudku se hned opřel Český helsinský výbor, který zkritizoval postup vyšetřování.

Před přerušením líčení stihl soudce vyslechnout jen Cakla. Několik minut po zahájení soudu se v místnosti zhaslo, během desetiminutového přerušení se nepodařilo světla v soudní síni opravit.

„Přímo z místa činu nejsem schopen říct, že obžalovaný byl jedním z útočníků. Na základě videí a fotografií, které pořídili přítomní novináři, ale ano.“

Prvního obžalovaného, Martina Loskota, mostecký soud 5. ledna podezření zprostil. Dnes Loskot odmítl v případě obžalovaného Brávka vypovídat. Pro pokračování líčení si Caklova právní zástupkyně Klára Kalibová vyžádala znalecký posudek z oboru biomechaniky a biometrie. Brávek po skončení líčení na otázku ČT připustil, že se pochodu neonacistů v Janově účastnil, účast na útoku na Cakla ale odmítá. „Soud by se měl zabývat závažnějšími věcmi. Kamera, která tehdy stála 30 tisíc korun, může dneska stát tak 5 tisíc,“ prohlásil Brávek.

Caklova právní zástupkyně Klára Kalibová tvrdí, že žaloba nenechala vypracovat potřebný znalecký posudek z oboru biomechaniky nebo biometrie. „Je to technický nástroj, který umožňuje identifikovat případné pachatele trestného činu,“ tvrdí advokátka. Petr Pánek ze státního zastupitelství v Mostě potvrdil, že tento důkaz nebyl zvažován. „Ale může být zvažován v rámci podaného odvolání,“ dodal.

Podle soudního znalce v oboru biomechaniky Jiřího Strause útok tohoto druhu bez odborného posudku nelze rozhodnout. Expert přitom dokáže i z obrazového záznamu přesně určit útočníka. „Pohyb člověka je relativní, lze ho pomocí krátkých časových úseků analyzovat tak, že jsme schopni zjistit, kdo kopal a s jakou intenzitou kopal,“ tvrdí soudní znalec.

Martina Loskota soud nepravomocně zprostil obžaloby na začátku ledna. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se na útoku na Cakla podílel. S tímto postupem ale nesouhlasí Český helsinský výbor: „Postup Policie ČR nelze považovat za nic jiného než za naprosté fiasko, zcela popírající roli policie v demokratickém právním státě.“ Výbor proto vyzval ministra vnitra, aby postup policie prošetřil. Z resortu ale dostal odpověď, že podle informací, které ministerstvo má, policie postupovala správně. „To, že je někdo zproštěn obžaloby ještě samo o sobě není důkazem, že policie špatně pracuje v přípravném řízení,“ uvedla pro ČT mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.