Zranění z Czechteku je opět před soudem

Praha – Obvodní soud pro Prahu 7 se vrací k žalobě na ministerstvo vnitra za zranění jednoho z účastníků Czechteku v roce 2005. Náhrady škody se na resortu domáhá Tomáš Pavlacký, který po kontroverzním zásahu policistů odešel se zraněným okem. Soud už jednou jeho žalobu uznal jako oprávněnou, odvolací soud ale verdikt loni v březnu zrušil.

Dvanáctý ročník Czechteku v Mlýnci na Tachovsku se koncem července 2005 zapsal do dějin. Proti pěti tisícům převážně mladých lidí tehdy tvrdě zakročila policie. Po kontroverzním zásahu policistů, převážně těžkooděnců, zůstalo 35 zraněných účastníků technoparty a 47 policistů. Jedním ze zraněných účastníků byl i Tomáš Pavlacký, kterému plechovka se slzným plynem poranila oko. Od ministerstva nyní požaduje náhradu.

V celé kauze jde především o to, kdo nese za zranění odpovědnost. Plechovky se slzným plynem totiž podle svědků házeli jak policisté ze zásahové jednotky, tak technaři, kteří je sbírali ze země a házeli je zpět. 

Soud řeší zranění na Czechteku (zdroj: ČT24)

Podle prvoinstančního soudu se policistům nepodařilo prokázat, že Pavlacký zaútočil jako první, a rozhodl tak v jeho prospěch. Pražský obvodní soud ale celou kauzu vrátil na začátek. Rozsudek podle soudu nelze přezkoumat.