Stav ohrožení je na deseti řekách

Plzeň – Obleva a déšť znovu nebezpečně zvedají hladiny řek od Liberecka po jižní Čechy. Podle hydrometeorologů by místy mohla přijít až padesátiletá voda. Na dolním Labi reálně hrozí povodeň srovnatelná s tou před pěti lety. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí Ohře, Labe, Berounka, Mže, Radbuza, Lužnice, Úterský a Kosový potok, Úhlavka a Střela. Situaci na vodních tocích můžete sledovat zde.

Nejhorší situace se očekává na Střele na severním Plzeňsku v obcích Čichořice a Plasy, kde hladinu řeky zvedne odpouštění žlutické přehrady. Řeka by mohla vystoupat až na 270 centimetrů. „Máme předpovědi, že průtoky by kolem 3:00 v noci mohly dosáhnout až 120 metrů krychlových za sekundu. To výrazně přesahuje největší množství vody, které kdy přes Plasy teklo,“ řekl tajemník Josef Domabyl.

Nejkritičtější situace byla po celý den ve Stříbře na Tachovsku, kde i nadále platí třetí stupeň na Mži i Úhlavce. Oba toky dnes večer kulminují. V ohrožení jsou dva domy, které leží u soutoku obou řek. Probíhá už proto příprava na možnou evakuaci jednoho z nich. Pod vodou už je místní zahradnictví, v jednom podniku museli vyklidit zatopené garáže. Radnice se obává zpětné vlny z naplněných Hracholusek.

Hladina přehrady Hracholusky, která leží na rozvodněné Mži, kvůli přívalům vody během noci dosáhne maxima a začne neregulovatelný odtok. Z přehrady může odtékat až dvacetiletá voda, což bude její rekord; dosud zažila vodu maximálně pětiletou. Pod přehradou proto mohou být podle kraje ohroženy chatové oblasti Buben a Dobronice, obytné domy v Bdeněvsi a zahrady v Touškově, Kozolupech, Křimicích nebo v Plzni-Skvrňanech. Tok Mže navíc přiživují rozvodněný Kosový a Úterský potok.

Na Klatovsku hladiny horních částí některých toků pomalu klesají. Na Šumavě, kde je stále hodně sněhu, je ale nyní kolem sedmi stupňů nad nulou a intenzivně prší, což by se mohlo podepsat na toku Otavy.

Třetí stupeň: Berounka, Labe, Ohře

Třetí povodňový stupeň – stav ohrožení - vyhlásil i Beroun kvůli rozvodněné Berounce poté, co řeka překonala čtyři metry, což je dvojnásobek jejího běžného stavu. Tok má podle povodňové komise dále stoupat, bezprostřední nebezpečí ale lidem nehrozí - Na Plzeňsku totiž v tuto chvíli již neprší. Třetí stupeň plánují během noci vyhlásit také v Černošicích u Prahy.

Jan Svejovský z povodí Ohře:

„Stále to zvládáme. Stále nám z vodních děl odtéká menší průtok, než do nich přitéká. Tato taktika musí vydržet do té doby, než budou kulminace na přítocích.“

Déšť a tající sníh zvedly i hladiny Ohře a Labe. Normálně dosahují průměrně okolo 230 centimetrů, teď sahají hladiny až k pěti a půl metru. Třetí stupeň na Ohři platí v Chebu pod přehradou Skalka a v Karlových Varech – Drahovicích. Ve městě už zasedala i povodňová komise. Také v Lounech na Ohři platí třetí povodňový stupeň - hladina zde dosáhla v 18:00 už 519 centimetrů, což už je druhá největší povodeň od dokončení nádrže Nechranice v roce 1968. Dosavadní rekord stanovil 3. leden 2003, kdy v Lounech naměřili 536 centimetrů. Řeka zaplavila oblast zahrádkářské kolonie a výstaviště, zatím ale nezpůsobila žádné větší škody. Povodňovou vlnu stále drží přehrada Nechranice, hladina Ohře ovšem ještě stoupne, protože vodohospodáři zvýší přehradě odtok.

Třetího stupně v poledne dosáhla i hladina řeky v Ústí nad Labem. Hrozí zde povodeň srovnatelná s tou před pěti lety. Už dnes večer se proto začne stavět protipovodňová stěna, která má ochránit čtvrť Střekov. V plánu je i stavba stěny z pytlů v Olšinkách.

V Trhových Dušníkách u Příbrami se z malého potoka Litavka stala velká řeka, která se na několika místech již vylila a vytvořila lagunu. Hladina se zde zvedla o 120 centimetrů oproti normálu. Hasiči proto museli pomocí pytlů zabezpečit ta nejkrizovější místa. Do domů se však voda dosud nedostala. V noci Litavka kulminovala a starosta obce doufá, že nebude hrozit upouštění místních rybníků. To by hladinu potoka opět zvedlo.

Situace se komplikuje i v jižních Čechách. Dopoledne dosáhla třetího stupně povodňové aktivity Skalice v Mirovicích; v podvečer Lužnice v Bechyni, stoupá také hladina jejího přítoku Smutné.

Vltava v Praze může v sobotu dosáhnout druhého stupně

Vltava v hlavním městě může mít v sobotu večer průtok 1 000 metrů krychlových za sekundu, což je hranice pro vyhlášení druhého stupně. Ve čtvrtek přestaly lodě plout v části hlavního města, dnes byla zastavena lodní doprava na všech úsecích vltavské vodní cesty. Uzavřela se i vrata na Čertovce a vyklidily se náplavky. Na Zbraslavi bylo v nejníže položeném podchodu postaveno protipovodňové hrazení. To už stojí i u podchodu do Divadelní ulice, zavřena jsou protipovodňová vrata u hotelu Four Seasons.