Každý třetí zaměstnavatel porušuje zákony

Praha - Podle loňských kontrol úřadů a inspekce práce, policie i zdravotních pojišťoven porušuje každý třetí zaměstnavatel zákony. Kontroloři se zaměřili na téměř tři sta provozoven, pochybení našli ve čtyřiadevadesáti a uložili pokuty za víc než půl milionu korun. Třeba plzeňská bramborárna byla v jejich hledáčku už delší dobu. Načerno tam totiž pracovala řada cizinců, převážně z Ukrajiny. Firma nakonec dostala stotisícovou pokutu. V Plzni ostatně kontroly jasně ukázaly, že zákon porušuje každý druhý zaměstnavatel.

Největší pokuta hrozí pracovní agentuře, která dodávala zaměstnance do plzeňské firmy Panasonic. „V loňském roce jedné agentuře pro Panasonic vzali licenci, ale ona tam i přesto zprostředkovávala cizince po celý rok,“ říká Martina Hánová z plzeňského Kontaktního klubu pro cizince.

Platit ale budou firmy po celé republice. Z kontrolovaných 257 úřady potrestaly každou desátou. Některým navíc hrozí, že přijdou o živnostenské oprávnění. „Ve 12 případech jsme podali podnět na živnostenský úřad na odebrání oprávnění, v osmi případech jsme dali trestní oznámení,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaroslav Drábek. Tresty padají hlavně kvůli nelegálnímu zaměstnávání. Časté jsou ale také vážné nedostatky v dokladech - chyby v evidencích i smlouvách.

Reportáž Mirky Vildové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Práci dává lidem v Česku na 800 tisíc zaměstnavatelů. Doposud firmám hrozila velká kontrola jednou za padesát let. A to se má změnit. Jen letos chce ministerstvo prověřit na tisíc firem. A v roce následujícím dokonce až 200 tisíc. To znamená kontrolu jednou za tři až čtyři roky. „Aby bylo jasné, že nelegální zaměstnávání je nepřijatelné a nevyplatí se,“ dodává Drábek.

Letos už je navíc pro kontrolory jednodušší zjistit, jestli je pracovní vztah legální. Jestli do konce minulého roku stačilo uzavřít dohodu ústně, dnes už se firma bez písemné smlouvy neobejde.