ABL zřejmě sledovala politiky na přání radnice Prahy 11

Praha - Sledování komunálních politiků si podle zjištění Mladé fronty Dnes (MfD) před čtyřmi lety u bezpečnostní agentury ABL zřejmě objednala radnice Prahy 11. Vyplývá to z interního materiálu firmy ABL, kde je jako klient uvedena zkratka „P11“, což podle všeho znamená právě Prahu 11. Agentura v té době měla s radnicí uzavřeny i dva oficiální kontrakty za 3,3 milionu korun, informuje MfD. Bárta zatím nechtěl před médii zjištění MfD komentovat s tím, že případ vyšetřuje policie.

O aktivitách bezpečnostní agentury, kterou dřív vlastnil ministr dopravy Vít Bárta (VV), informovala MfD poprvé loni v září. Osmistránkový dokument obsahoval informace o tom, jak pracovníci ABL začátkem roku 2007 sledovali tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou a další komunální politiky. Cílem sledování byla podle deníku diskreditace těchto politiků.

Šorfová, která prý v té době čelila velkému tlaku části ODS, aby odešla z funkce, připustila, že zakázku na její sledování mohl ABL zadat některý z jejích kolegů. Bárta tehdy vše popřel a dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi (ODS), že jeho lidé občanské demokraty nesledovali.

Důkazy svědčí v neprospěch ABL

Deník však v uplynulých dnech zveřejnil fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které údajně dosvědčují, že ABL před několika lety politiky skutečně sledovala.

Premiér Petr Nečas v pátek uvedl, že považuje informace za závažné. Vyzval proto ministra Bártu, aby vše veřejně vysvětlil. Dnes jeho výzvu zopakovala i výkonná rada ODS. „Výkonná rada ODS považuje informace o sledování politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL zveřejněné v médiích za alarmující. Jedná se o bezprecedentní zásah do soukromí jednotlivce a porušení jeho práv a svobod,“ uvedlo vedení ve svém usnesení.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24