U Apolináře omezí provoz, lékaři nechtějí přesčasy

Praha - Některá oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře v Praze možná budou muset omezit provoz, protože její lékaři odmítli sloužit přesčasové služby. Zapojili se tak do akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, v jejímž rámci chce k 1. březnu odejít z nemocnic v Česku téměř 4 000 lékařů nespokojených s platy. Lékaři z porodnice U Apolináře se rozhodli do kampaně zapojit, v nemocnici však zůstanou. Pokud stanovisko nezmění, přesčasové služby přestanou sloužit už 28. ledna.

„V praxi to bude vypadat tak, že pracovat začnu v sedm, skončím v půl čtvrté a půjdu domů. Kdo bude pokrývat službu do dalšího dne, jsme zatím neřešili. Bude to věcí vedení. Je možné, že nastane dvou- či třísměnný provoz, ale moc nevím, jak by se to podařilo personálně pokrýt,“ řekla Michaela Klimková, jedna z 24 lékařů, kteří se podepsali pod dopis adresovaný ředitelce Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Daně Juráskové. V něm ji informují o tom, že vypovídají dohodu o vykonávání služeb. Vedení VFN o jejich úmyslu ví od čtvrtka.

„S přednostou kliniky Aloisem Martanem musíme zjistit, co to bude znamenat pro provoz a jakým způsobem se klinika bude muset přizpůsobit omezenému počtu lékařů. Za současných podmínek by to znamenalo významné omezení provozu v některých oblastech. Čeho konkrétně se to bude týkat, budeme teprve řešit,“ uvedla Jurásková, která chce s lékaři ještě jednat.

Přestat sloužit přesčasy mohou lékaři už za 14 dní

„Protestujeme proti výrokům některých politiků, že lékaři slouží dobrovolně a rádi, protože jsou hamižní. Pokud někdo tvrdí, že po odchodu 3 800 lékařů bude nadále zajištěna veškerá zdravotní péče, pak zcela záměrně lže nepoučené veřejnosti nebo má zásadní neznalosti,“ píše se v dopise lékařů.

Apolinářské klinice může postoj signatářů přinést potíže nejen proto, že její lékaři začnou sloužit o desítky hodin méně, ale i proto, že dohodu o přesčasech lze vypovědět během 14 dnů. Pokud stanovisko nezmění, přesčasové služby přestanou sloužit 28. ledna.