Studenti testují, jestli jogurty snižují stres

České Budějovice – Lékaři v Českých Budějovicích testují, jestli konzumace jogurtů snižuje stres a posiluje imunitu. Test probíhá na studentech, kteří právě teď mají zkouškové období, a tedy stresu dostatek. Výsledky budou známy na konci února. Podobný projekt už proběhl ve Španělsku.

Dvacet studentů jihočeské univerzity bude ode dneška po dobu šesti týdnů dobrovolně jíst ochucené jogurty. Každý den jeden jogurt. Žádné další diety nebo omezení studenty nečeká. „Člověk nestíhá, je ve stresu, tak doufám, že se to teď zlepší,“ uvedl Tomáš Křesťan, jeden z těch, kteří se do testu zapojili. Získat vysokoškoláky pro tento projekt bylo podle organizátorů poměrně obtížné, setkali se i s negativními reakcemi.

Podle lékařů není žádná komerční vazba mezi výzkumem a mlékárenskými společnostmi. Cílem je zjistit, jaký vliv mají tyto jogurty na počet bílých krvinek, kterých běžně při stresu ubývá, a imunita klesá. „Hledáme způsoby, jak vylepšit obranyschopnost,“ uvedl Petr Petr ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Po šesti týdnech testovaní studenti podstoupí vyšetření v nemocnici.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podobný výzkum dělali lékaři už před pěti lety. Zjišťovali, jak vysokoškolákům pomáhá ve stresovém období tepelně neopracovaný salám a jedna nepasterizovaná dvanáctka. Lékaři tehdy prokázali, že uzenina a pivo mohou studentům prospět.