Bílek ani Čech policii nepovedou, komise je nedoporučila

Praha - Poradní komise pro výběr policejního prezidenta dnes nedoporučila jmenovat do funkce ani náměstka ministra vnitra Viktora Čecha ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Ve středu zasedne výběrová komise, která bude vybírat ze zbylých tří zájemců. Jimi jsou šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek, potvrdil ministr vnitra Radek John (VV). Funkce je neobsazená od konce loňského prosince, kdy skončil Oldřich Martinů.

„Na základě výsledků psychologických vyšetření, jazykových pohovorů a osobních pohovorů řešících problematiku práce policejního prezidenta a ekonomiku policie komise posoudila vhodnost kandidátů a ani jednoho z nich ministrovi vnitra ke jmenování do funkce policejního prezidenta nedoporučila,“ sdělil John. Konkrétní důvody, proč ani jeden z dvojice uchazečů neuspěl, ministr neprozradil, vzhledem k tomu, že to není „veřejná informace“. Stejně tak úřad podle Johna nebude komentovat to, jak který člen komise hlasoval.

Výběr nástupce Oldřicha Martinů provázejí spory ministra vnitra Johna a největší vládní strany ODS. Ta výběrové řízení kritizuje za to, že není v souladu se služebním zákonem a že je připraveno na míru kandidátovi Věcí veřejných Viktoru Čechovi. „Jsem rád, že se pomalu dostáváme do režimu služebního zákona,“ reagoval dnes místopředseda sněmovního branného a bezpečnostního výboru Jan Vidím na vývoj situace. Zdůraznil, že teprve nyní, poté co „služební funkcionář“ nevybral ani jednoho z náměstků, může být podle služebního zákona vyhlášeno na funkci výběrové řízení. Už vyhlášené výběrové řízení označil dnes Vidím za „paskvil“. Dodal, že policejní prezident, který by byl na jeho základě vybrán, může v budoucnu čelit nejrůznějšímu zpochybňování. „Musím tedy říci, že někteří odborníci na bezpečnostní problematiku z ODS, kteří tvrdili, že jejich 'zpravodajští vrabci' cvrlikají, že pan Čech bude prezidentem, by měli změnit 'zpravodajské vrabce',“ reagoval dnes s úsměvem ministr John. „Vidíte, jak ty spekulace byly nesmyslné,“ dodal.

Podle ODS není konkurz v pořádku, protože podle služebního zákona měli prostor získat v prvním gardu bezprostřední podřízení policejního prezidenta, respektive se měla vyřídit žádost o přeřazení policejních náměstků na místo policejního prezidenta, čímž se zákon o služebním poměru naplní. ODS se proto výběru nového policejního prezidenta neúčastní, stejně jako zástupci ČSSD. O neúčasti sociálních demokratů dnes rozhodl poslanecký klub strany.

Poslanci občanských demokratů budou prosazovat to, aby o výběrovém řízení na policejního prezidenta jednal ve středu sněmovní branný a bezpečnostní výbor. „Chceme, aby se výbor výběrovým řízením zabýval, aby nás ministr John informoval o způsobu jeho vypsání a aby zdůvodnil svůj názor, že je konkurz v pořádku,“ uvedla Černochová. Shoda na zařazení takového bodu na program jednání výboru by podle ní být měla.

Výběrové řízení kritizují i policejní odbory

Na straně kritiků výběrového řízení jsou i policejní odbory. „My to vnímáme tak, že výběrové řízení, které vyhlásil ministr vnitra, je zcela evidentně a jednoznačně v rozporu se zákonem o služebním poměru. O tom není pochyb. Pokud někdo tvrdí něco jiného, je nejprve nutné, aby si otevřel zákon o služebním poměru a tam si přečetl příslušná ustanovení,“ upozornil první místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Alexander Burda.

Podle Burdy je ve stávajícím výběru policejního prezidenta možno hledat určitý zájem. „Bylo vyhlášeno výběrové řízení, aniž by byl vybrán jeden z kandidátů v jedenácté platové třídě. Zřejmě si (ministerští právníci) neotevřeli zákon o služebním poměru - nebo je v tom něco jiného. Je možné, a indicie tomu nasvědčují, že je už vybráno. Pak by ovšem celé tohle tak zvané výběrové řízení bylo pouze komedií a ničím jiným,“ dodal Burda.

Náměstek ministra vnitra pro mezinárodní vztahy a bývalý náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Viktor Čech
Zdroj: ČT24