Soukromých ordinací je prý dost, pojišťovny nebudou dávat smlouvy

Praha – Lékaři, kteří chtějí 1. března odejít z českých nemocnic, budou mít problémy si otevřít soukromou praxi. Pojišťovny totiž většině z nich nedají smlouvu, podle nich už je ambulantní péče zajištěna dostatečně a ministerstvo zdravotnictví souhlasí. Například u největší pojištovny VZP mají šanci jen pediatři a stomatologové, a to jen v některých krajích. Lékařské komoře i dalším organizacím se sice silná pozice pojišťoven při udělování licencí nelíbí, ministersto jim ale pravomoci omezovat nechce.

Všeobecná zdravotní pojišťovna už v prosinci avizovala, že nové smlouvy dávat nebude. „My určitě nebudeme rozšiřovat síť zdravotnických zařízení, to je v dnešní době vyloučeno, abychom přistupovali k tomu, že budeme uzavírat nové smlouvy s novými subjekty, navíc by to snižovalo efektivitu systému, protože ambulantní síť v ČR je dostatečná,“ řekl tehdy ředitel VZP Pavel Horák.

Při startu kampaně Děkujeme, odcházíme loni na jaře avizoval Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů, že tisíce lékařů odejdou za lepšími penězi do zahraničí. Už v prosinci ale odboráři připouštěli, že většina nespokojených lékařů nakonec zůstane v Česku, řada z nich pak plánuje právě soukromou praxi.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

O tom, jestli třeba v Pelhřimově potřebují nového pratkického lékaře nebo gynekologa, rozhodují pouze pojišťovny. Kraje i lékařská komora mohou vydat pouze doporučení a do rozhodování pojišťoven nemůže mluvit ani ministerstvo. Šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) přesto pojištovny požádal, aby nedávaly smlouvy lékařům, kteří v současnosti odcházejí z nemocnic. „Žádali jsme je, aby nepodporovaly rozšiřování ambulantní sítě v terénu, protože ta je podle našich statistik srovnatelná s Evropou,“ uvedl Heger.

Nedávno přitom vyšel průzkum serveru Ordinace.cz, podle kterého tráví 54 % pacientů v čékárnách přes hodinu, než se dostanou na řadu. Podle Hegera za to ovšem nemůže nedostatek lékařů, chybu vidí v samotných doktorech a organizaci práce.