Vláda zkompletovala protikorupční strategii

Praha – Všichni ministři kabinetu premiéra Petra Nečase dnes zvedli ruku i pro posledních pět dosud sporných bodů protikorupční strategie, která vzešla z ministerstva vnitra. Vláda tak definitivně přijala strategii, jež bude určovat podobu boje státu s korupcí do roku 2012. Jednalo se třeba o institutu korunního svědka nebo efektivnějším získávání informací z finančního sektoru.

Podle Jiřího Pospíšila došlo také k doplnění zákona o veřejných zakázkách podle návrhu schváleného platformou pro veřejné zakázky sestavenou americkou obchodní komorou. Mezi dalšími dopracovanými body jde také o institut korunního svědka. „Jeden z pachatelů závažné trestné činnosti, který pomůže usvědčit ostatní pachatele, bude moci být beztrestný, nicméně soud rozhodne o jeho vině a v rámci tzv. institutu upuštění od potrestání nebude dotyčnému uložen trest,“ vysvětlil Pospíšil a dodal, že tím zůstanou zachována práva obětí trestných činů, které budou moci po dotyčném požadovat nároky na náhradu.

Ve vládním návrhu se hovoří také o zefektivnění systému získávání informací z finančního sektoru oprávněnými orgány. Nakonec návrh počítá se zpracováním analýzy možností postihnout majetek pachatelů majetkové trestné činnosti. Podle Pospíšila jde především o majetek, jehož původ pachatel nedokáže prokázat, a zároveň nelze prokázat přímý původ v trestné činnosti. V současnosti se na takový majetek postih nevztahuje, právě to chce vláda změnit.

Pět desítek bodů strategie, kterou do vlády přinesl ministr vnitra Radek John (VV), schválila vláda před dvěma týdny. Na znění pěti bodů, které tehdy kabinet nechal dopracovat, se experti domluvili v úterý. Kompromisní formulace měli z rozhodnutí vlády dopracovat John společně s Pospíšilem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).