Dráhy už nechtějí opuštěné staniční budovy

České Budějovice – České dráhy připravují prodej některých nádražních budov, které už neslouží původnímu účelu a jejichž dopravní kanceláře jsou zavřené. V první řadě se chce dopravní společnost zbavit tří budov na jihu Čech u nedávno zmodernizované trati České Budějovice – České Velenice. Chátrající historické objekty v Nové Vsi, Borovanech a Jílovicích chtějí ČD nabídnout za odhadní cenu. Starosty obcí plán prodeje zaskočil a nájemníky v drážních bytech také.

Rekonstrukce tratí obvykle zrychlí a zpříjemní cestování. Pro lidi, kteří musí na vlaky čekat, se však situace často mění k horšímu – dráhy už nádraží nepotřebují, a tak zavírají nejenom kanceláře, ale i čekárny. Nyní se chtějí přebytečných budov zbavit. „Předpokládáme, že začneme na konci tohoto roku s prodejem jednotlivých objektů,“ řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Jenomže ani „opuštěná“ nádraží většinou nejsou zcela liduprázdná – tam, kde nejsou služební prostory, bydlí lidé. Ti si stěžují na špatný stav domů, ale podotýkají, že by své byty rádi koupili – chtějí ovšem slevu. „Symbolická cena by nebyla špatná,“ uvedl nájemník bytu na borovanském nádraží Rostislav Šebek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dráhy ale mají docela jiný úmysl – nádražní budovy chtějí nabídnout za odhadní cenu. Podle starostů jednotlivých obcí ale tak velké peníze za budovy nikdo nedá. Samotné obce budovy v žádném případě kupovat nebudou. „My bychom byli ochotni ujmout se toho v krizové variantě a za nulový peníz,“ komentoval starosta Borovan Stanislav Malík.

Jiného vlastníka ale budou dráhy podle starostů hledat jen obtížně, budou-li budovy nabízet za odhadní cenu. Společnost ovšem podle mluvčí Pistoriusové slevit nemůže.