Soud přezkoumá případ propuštěného pedofila

Česká Lípa – Krajský soud v Ústí nad Labem se výrazně vložil do případu pedofila, který měl obtěžovat mladé dívky na internetu a šest z nich zneužít. Instituce zasáhla krátce poté, co třiadvacetiletého cizince soudkyně českolipského soudu propustila. Podle odborníků je muž pro společnost stále nebezpečný. Soudkyně si však za svým rozhodnutím stojí, i když jí hrozí kárné řízení.

Rozhodnutí českolipského soudu je podle žalobců vysoce rozporuplné. Soudkyně na jednu stranu tvrdí, že není důvod pro vazbu, o odstavec níž ale uvádí, že muž se musí léčit. Postup proto kontroluje Krajský soud v Ústí nad Labem a již našel závažné nedostatky. „Skutečně to nesplňuje jak po formální, tak obsahové stránce náležitosti,“ uvedla místopředsedkyně krajského soudu Jana Kurešová.

Podle soudních znalců je mladík pro svou poruchu osobnosti a sexuální deviaci nebezpečný. Z toho vycházeli státní zástupci a soudci, kteří už dřív celkem devětkrát rozhodovali o vazbě. „Pokud ten soudce rozhodoval jako desátý v pořadí, tak musí velmi pečlivě zdůvodnit, proč se jeho rozhodnutí o tolik liší od těch předchozích,“ dodává Petra Dušková z okresního státního zastupitelstva.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Soudkyně si za propuštěním stojí

Soudkyně Ivana Nováčková sice potvrdila, že v odůvodnění jsou věcné chyby, za konečným rozhodnutím si však stojí. „Jeho psychický stav je velice špatný. Senát tedy dospěl k názoru, že je vhodné, aby byl propuštěn a věnoval se dobrovolně svému léčení,“ řekla Nováčková. Paradoxně právě soudkyně Nováčková uvalila v květnu loňského roku na cizince vazbu. O půl roku později už ale rozhodla zcela opačně.

Cizinec kontaktoval dívky ve věku od 9 do 14 let přes internetové seznamky nebo sociální sítě. S některými se dokonce sešel a šest školaček pohlavně zneužil. U dalších 70 případů připravují kriminalisté podklady pro rozšíření obvinění. Už teď je tedy jisté, že zneužitých dívek bude víc.

Výčet obvinění
Zdroj: ČT24