Komise přepracuje tendr na přestavbu pražské čističky

Praha - Radní hlavního města dnes zřídili komisi, která má přepracovat miliardový tendr na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Novinářům to řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který bude zároveň předsedou komise. Členy budou rovněž zástupci opoziční TOP 09, odborníci a zástupci ministerstva životního prostředí. Změněný tendr má být zveřejněn 21. února, nabídky bude možné podávat do 14. dubna. Praha připravuje rovněž tendr na odvoz komunálního odpadu za miliardy korun. Důvodem je končící smlouva se společností Pražské služby. Zakázku chce Praha vypsat na deset let, platit začne od začátku příštího roku.

Místopředsedy komise budou náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) a radní pro infrastrukturu Radek Lohynský (ODS). Opozici má zastupovat Zdeněk Tůma a Pavel Richter z TOP 09, klub zastupitelů KSČM do komise nominoval bývalého zastupitele Viktora Pázlera. Kromě politiků budou členy také Jaroslav Pollert z ČVUT, Jiří Wanner z VŠCHT, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Otakar Novotný a Radka Bučilová z ministerstva životního prostředí.

Bohuslav Svoboda, primátor Prahy:

„Komise se bude zabývat nejrůznějšími aspekty přípravy a realizace projektu Ústřední čistírny odpadních vod ve střednědobé budoucnosti.“

Vedení města chce, aby se komise pokusila o zjednodušení požadavků na uchazeče o miliardový tendr. Právě kvůli náročným kvalifikačním podmínkách byl tendr kritizován. Praha si od zjednodušení kvalifikačních podmínek slibuje, že se do tendru bude moci přihlásit co nejvíce uchazečů. Chce se tak vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově.

Svoboda už dříve uvedl, že přepracování tendru je jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že přijde o evropskou dotaci na tuto stavbu. O možném přidělení dotace budou zástupci Prahy koncem tohoto týdne jednat v Bruselu. Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle pražského magistrátu vyšplhají na 9,2 miliardy korun. Další miliardy bude stát likvidace kalů. Podle magistrátu ale není možné tuto cenu zatím odhadnout.

Opět miliardový tendr, tentokrát na odvoz odpadu

Praha připravuje kvůli končící smlouvě se společností Pražské služby i miliardový tendr na odvoz komunálního odpadu. Zakázku chce Praha vypsat na deset let, platit začne od začátku příštího roku. Její roční hodnota je kolem 1,3 miliardy korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Vítěz by měl být znám na podzim.

Karel Březina (ČSSD):

„S ohledem na velký rozsah požadovaných služeb a investiční náročnost byla zvolena pro plnění veřejné zakázky doba určitá, a to deset let.“

Stejně dlouhá byla podle Březiny i dosavadní smlouva s Pražskými službami, která končí na konci letošního roku. Rada hlavního města dnes schválila postup zadání zakázky. Výběrové řízení by podle harmonogramu mělo být zveřejněno v květnu a vítěz by měl být vybrán do 1. listopadu.

Praha podle Březiny zvažovala, zda si zadávací dokumentaci zpracuje sama, nebo úkol zadá externímu dodavateli. „Rozhodli jsme využít zkušeností, které Praha získala v průběhu dosavadní praxe, a zvolili jsme první variantu,“ řekl náměstek. Způsob nakládání s odpadem metropole podle Březiny zásadně měnit nebude. Část z něj budou popeláři i nadále odvážet na skládky a část se bude spalovat.

Ústřední čistírna odpadních vod
Zdroj: ČT24