S náchodským obchvatem už ministerstvo nepočítá

Náchod – Občané Náchoda na podzim dvakrát zablokovali dopravu na hlavní silnici. Chtěli tak přinutit stát k urychlené výstavbě obchvatu, který by z města odvedl záplavu kamionů mířících do Polska. Výsledek blokád byl ale docela opačný, než Náchodští doufali – zatímco dříve ministerstvo dopravy říkalo, že s obchvatem počítá, ale nemá peníze, v nové koncepci výstavby do roku 2025 obchvat Náchoda už vůbec není.

Do Náchoda se přivalily kamiony mířící do Polska poté, co byla otevřena dálnice z Prahy do Hradce Králové, ale nikoli její pokračování přes Trutnov do Polska. Náchodská silnice je teď nejrychlejší cestou od Prahy do Vratislavi nebo Poznaně. Obyvatelé města doufali v upřednostnění stavby obchvatu, který by nápor dopravy odvedl. Jsou zklamaní o to víc, že ministr dopravy Vít Bárta označil stavbu obchvatů za prioritu svého resortu. V boji za stavbu obchvatu ale chtějí pokračovat. „Nebudeme nic měnit na obrovské aktivitě o to, aby v Náchodě byl obchvat. Všichni vědí, že Náchod potřebuje obchvat,“ podotkl starosta Jan Birke.

Další kroky plánují poté, co se Náchod neobjevil v tzv. superkoncepci, také aktivisté, již připravili podzimní blokády. „Přitvrdíme. Lze očekávat, že bude blokáda každý měsíc,“ varoval předseda občanského sdružení Obchvat Náchoda Jan Chaloupka.

Reportáž Václav Svoboda (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy oznámilo, že navzdory tomu, že náchodský obchvat nezařadilo na seznam plánovaných staveb, postaví ho, najde-li peníze. Konkrétní záruky nebo alespoň jasný příslib ale Náchod zatím nemá. Stavba se tak může odsouvat celých příštích patnáct let. „Víme, že obchvat Náchoda je důležitá stavba, nicméně takových důležitých staveb je v České republice hned několik desítek,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.