Kriminalita loni vzrostla, mordovalo se méně

Praha - Počet násilných trestných činů stoupl v minulém roce oproti předcházejícímu o sedm procent. Nejzávažnějšího zločinu – vražd se ale v ČR stalo 165, tedy o osm méně než v roce 2009. Nárůst zaznamenali kriminalisté třeba u mravnostních deliktů, poklesla naopak majetková trestná činnost. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Jan Noga.

Policie zjistila v roce 2010 kolem 313 390 zločinů, což je zhruba o 19 940 méně než o rok dříve. Kriminalita je podle Nogy nejnižší za posledních deset let. „Vývoj je ve své podstatě příznivý,“ uvedl ředitel. Do statistiky se však podle něj promítlo zrušení trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Největší pokles trestné činnosti zaznamenali policisté v Praze.

Na nárůstu násilných deliktů se zase podle Nogy podepsaly nové trestné činy zabití, usmrcení z nedbalosti a pronásledování. Za alarmující považuje šéf kriminalistů stoupající počet brutálních vražd na seniorech a rodičích, kterou páchají mladiství nebo velmi mladí lidé. Oproti roku 2009 poklesla objasněnost trestné činnosti, a to o 0,8 procenta.

V roce 2010 se také více žen stalo oběťmi znásilnění. Těchto zločinů se stalo o 22 procent více než o rok dříve. Za znepokojivé považuje Noga to, že 70 procent znásilnění se přihodilo dívkám, kterým ještě nebylo 18 let.