Nový americký velvyslanec se oficiálně ujal funkce

Praha – V Česku po dvou letech zase úřaduje americký velvyslanec, na Pražském hradě předal Norman Eisen pověřovací listiny prezidentu Václavu Klausovi. Tento diplomatický akt je tradicí při příjezdu nových velvyslanců. Eisen bude ovšem ve funkci pouze rok, prezident Barack Obama totiž využil své pravomoci a funkci dal Eisenovi bez souhlasu Senátu. Nový velvyslanec dnes upozornil, že jeho opakovanou nominaci už prezident zaslal do Horní komory, v případě schválení by se jeho diplomatická mise prodloužila na standardní délku několika let.

Norman Eisen, který se už začal učit češtinu a několik vět v rozhovoru s novináři česky pronesl, je připraven se svými pražskými partnery hovořit i o korupci. Těší se prý na přátelskou výměnu názorů, obě země se v boji s korupcí podle něj od sebe mohou inspirovat. Téma ho prý zajímá i jako odborníka na etickou problematiku.

Norman Eisen:

„Pan prezident Masaryk platil u nás doma za hrdinu demokracie. A právě takové hodnoty spojují naše dvě země dnes. Já se cítím doma kdekoliv, kde lidé za demokracii bojují nebo už si ji vybojovali….Přátelství mezi našimi dvěma národy je už teď silné a mým cílem je ho ještě zlepšit.“

Nový velvyslanec chce také v Česku „velice aktivně“ prosazovat, aby jadernou elektrárnu v Temelíně dostavěla americká společnost Westinghouse. Eisen ovšem zároveň zdůraznil, že definitivní rozhodnutí bude na české straně.

Padesátiletý Eisen, bývalý poradce prezidenta Baracka Obamy pro etiku, se narodil v Los Angeles židovským rodičům, kteří přežili holocaust. Jeho matka pocházela ze Slovenska, přežila Osvětim, otec byl původem z Polska. Eisenovo jmenování do funkce velvyslance budilo rozporuplné reakce, někteří mu fandí, pro jiné je politicky dosazený a nemá diplomatické zkušenosti. 

Češi si ale jmenování Eisena od počátku pochvalovali. To, že na ambasádě funkcionář chybí, pocítil i samotný Barack Obama, když dvakrát navštívil Česko a musel se bez spojence obejít. Naposledy totiž na americké ambasádě působil v roce 2009 Richard Graber, který v Česku skončil s odchodem republikána George Bushe z prezidentské funkce.

S Eisenovým příchodem do Prahy „zmizela jakási základní překážka“ pro to, aby Česko vyslalo velvyslance do USA, řekl dnes premiér Petr Nečas. Zdůraznil, že v rozhodování o osobě takového diplomata má významnou roli kromě ministra zahraničí a vlády i prezident republiky. Spekuluje se o tom, že do USA by měl vycestovat někdejší konzul v New Yorku, exministr a bývalý místopředseda Nečasovy ODS Petr Gandalovič.

Příchod Eisena vítá opoziční ČSSD. „Doufáme, že nyní budeme moci s americkým velvyslancem znovu otevřeně diskutovat všechny důležité otázky, pro které bylo v posledních dvou letech tak málo prostoru,“ sdělil stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Prezident Klaus dnes přebírá pověřovací listiny také od velvyslanců Nepálu, Zambie, Salvadoru a Mauritánie.

Nový velvyslanec Norman Eisen:

„To, že prezident Barack Obama cítí k českému národu respekt a náklonnost, projevil už tím, že sem od nástupu do funkce sám dvakrát přijel. A to, že si vybral svého blízkéno spolupracovníka z Bílého domu a někoho, kdo ho zná velice dlouho, aby tady jeho i celé Spojené státy zastupoval, myslím tuto jeho vřelost k Česku také odráží. Přátelství mezi našimi dvěma národy je už teď silné a mým cílem je ho ještě zlepšit.“