Soud poslal za krádeže železničních modelů do vězení čtveřici mužů

Hradec Králové – Čtveřice mužů ukradla stovky železničních modelů za zhruba šest milionů korun, soud jim proto udělil tresty odnětí svobody v délce 3–8,5 roku. Muži kradli i v jiných prodejnách a restauracích, ke krádežím se částečně přiznali. Podle obžaloby se muži podíleli např. na krádeži vláčků z prodejny v Německu, kde způsobili škodu za více než 2,5 milionu korun. V červenci 2009 kradli také v Železničním muzeu v Lužné na Rakovnicku. Mezi ukradenými exponáty byl i model parní lokomotivy z období Rakousko-Uherska v měřítku 1:20. Hodnotu tohoto modelu stanovil majitel na 600 tisíc korun.

„Obžalovaní se ke krádežím doznali, namítali však, že odcizili méně věcí, zpochybňovali také hodnotu ukradeného zboží,“ řekl při vynesení rozsudku předseda senátu Petr Mráka. Výši trestů zdůvodnil tím, že muži byli již v minulosti odsouzeni. Obžaloba původně vinila z krádeží pět mužů, skutky jednoho z nich se nakonec budou projednávat samostatně. 

Nejpřísnější trest si od soudu odnesl Petr Veliký, který má za mřížemi strávit 8,5 roku. Pavel Švrčina si ve vězení odpyká 7,5 roku, Libor Žihala dostal čtyři roky vězení a Roman Žlebek, kterého obžaloba kromě podílu na části krádeží také vinila z poskytování pervitinu, si odpyká tři roky. Muži také mají nahradit způsobenou škodu, např. Městskému kulturnímu středisku ve Studénce mají uhradit 220 tisíc korun. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce byli Velký a Švrčina fanoušky železničních modelů a v modelech se vyznali. Zatímco průmyslově vyráběné modely dál prodávali, unikátní kusy si Velký nechával. „Obžalovaní byli recidivisty, na krádeže si opatřovali vždy nové oblečení, měnili obuv a na každé vloupání měli nové nářadí. To svědčí o tom, že se nejednalo o laiky,“ podotkl státní zástupce. Část ukradených modelů se podařilo vrátit původním majitelům.