Po úniku formaldehydu stojí olomoucký obchvat

Olomouc – Na kruhovém objezdu na obchvatu Olomouce začal z nádrže, kterou vezl projíždějící kamion, vytékat nebezpečný formaldehyd. Na vozovku a do jejího okolí uniklo asi 150 litrů chemikálie. Silnice I/35, resp. R35 je ve směru na Mohelnici a Hradec Králové uzavřena v úseku mezi křižovatkou s rychlostní silnicí R46 a Pražskou ulicí. Podle hasičů nehrozí výbuch formaldehydu, uzavírka však potrvá nejméně do sedmi hodin večer.

Nehoda se stala kolem půl třetí odpoledne. „Řidič při jízdě pozoroval, že mu nebezpečná látka uniká z vozidla. Zastavil a přivolal nás,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák. Nákladní vůz převážel asi osmnáct nádrží s formaldehydem. Hasiči zjistili, že kromě té, ze které látka unikla, je porušená ještě jedna nádrž. Nebezpečná látka nikoho neporanila. „Nejednalo se o únik při dopravní nehodě,“ doplnil mluvčí Hošák.

Vozidlo je odstavené na obchvatu Olomouce nedaleko kruhového objezdu u supermarketu Globus ve směru od Prostějova. Na místě zasahují dvě jednotky profesionálních hasičů v protichemických oděvech, kteří vymezili a uzavřeli nebezpečnou zónu.