Při srážce vlaků v Německu zemřelo 10 lidí

Berlín - Deset mrtvých a desítky zraněných osob si vyžádala železniční nehoda ve východním Německu, při níž se v sobotu pozdě večer v oblasti Magdeburku čelně srazil na jednokolejné trati nákladní vlak s osobním. Regionální osobní souprava soukromé linky HarzElbeExpress jela z Magdeburku do Halberstadtu. Vlaky se z dosud neznámého důvodu srazily hodinu a půl před půlnocí u Oscherslebenu.

Těžká zranění utrpělo 18 lidí, 25 dalších bylo zraněno lehce, sdělil na dopolední tiskové konferenci ministr vnitra spolkové země Sasko-Anhaltsko Holger Hövelmann. Německá policie mezitím oznámila, že v nemocnici svým zraněním podlehl jeden cestující. Celkový počet zraněných snížila na 23. Její mluvčí ale později informace opravil s tím, že počet mrtvých se nezměnil. Údaj o další oběti podle něj vznikl „politováníhodným nedorozuměním v komunikaci“. Počet obětí se nicméně může podle vyjádření úřadů ještě zvýšit, protože někteří těžce zranění jsou v kritickém stavu ohrožení života.

Jednoho ze strojvedoucích policie už vyslechla

Mezi deseti obětmi nehody je i strojvůdce osobního vlaku a jedna průvodčí. Strojvůdce nákladního vlaku byl zraněn, je v nemocnici a policie ho už vyslechla. Ze silně zdemolovaného vlaku byli všichni zranění vyproštěni kolem půl druhé ráno. Podle provozovatele železniční tratě měla osobní souprava kapacitu pro zhruba 100 cestujících. Podle Bildu bylo ve vlaku přes 50 cestujících.

Angela Merkelová, kancléřka: „Moje myšlenky jsou s truchlícími rodinami obětí, jimž patří má upřímná soustrast. Věřím, že se udělá vše, aby se objasnila příčina tohoto hrozného neštěstí.“

Guido Westerwelle, německý ministr zahraničí: „Truchlíme spolu s rodinami pozůstalých. Doufáme, že se stav zraněných brzy zlepší a zapomenou na tuto zkušenost. A rád bych také poděkoval těm, kteří se podíleli na záchranných pracích.“

Hövelmann ocenil všechny zúčastněné složky, které se na pomoci při nehodě podílely, zejména hasiče a záchranáře. „Nehoda se stala, na tom se nedá nic změnit, je ale možné udělat všechno pro minimalizaci škod,“ řekl. Na místo neštěstí, které je asi 200 kilometrů jihozápadně od Berlína, se sjelo více než 150 záchranářů. Dorazili také specialisté a vyšetřovatelé ze spolkového kriminálního úřadu a federálního železničního úřadu, kteří budou zkoumat příčinu nehody.

O příčině neštěstí se spekuluje, známá není

Jednou z možných variant, která se objevila v německých médiích, je, že osobní vlak měl zelenou. V úseku proto jel plnou rychlostí, což ještě znásobilo ničivé následky srážky. Podle záběrů v německých televizích z místa neštěstí rozmetal náraz kusy expresu po okolí a jeho lokomotiva skončila mimo koleje. Původní informaci, podle níž se jeden z vlaků po nárazu vzňal, později policie popřela.

Ministerský předseda Saska-Anhaltska Wolfgang Böhmer, který se přijel ráno na místo neštěstí podívat, se kloní k možnosti, že strojvůdce osobního vlaku v mlze přehlédl při vjezdu na jednokolejku znamení k zastavení.

Vyšetřovatelé ale nevylučují ani technické problémy. Signalizace na trati nebyla podle německé televizní stanice MDR vybavena moderním zabezpečovacím systémem, který by při neuposlechnutí signálu k zastavení automaticky spustil samočinné brzdění vlaku. Tento systém byl dosud nainstalován na polovině úseku mezi Magdeburkem a Halberstadtem, v místě neštěstí u Hordorfu se ale s jeho vybudováním počítalo až letos, řekla MDR mluvčí německých drah.

„Vyšetřování se rozběhlo ve všech směrech,“ uvedl velitel vyšetřovacího týmu federální policie Ralph Krüger. „Snažíme se nyní vyhodnotit údaje z tachografů, zkoumá se stav signalizačních zařízení, technický stav souprav.“ Upozornil, že zjišťování příčiny neštěstí ještě nepřineslo žádné jasnější výsledky, zmínil ale mimo jiné faktor nepříznivých meteorologických podmínek: mlhu, teploty hluboce pod bodem mrazu, špatnou viditelnost.

Železniční doprava byla v místě nehody zcela zastavena a nahrazena autobusy. Její obnovení může trvat i několik dní.

Největší železniční nehody v Evropě v uplynulých deseti letech (bez srážek vlaků s autobusy):

4. ledna 2000 - Při srážce dvou osobních vlaků na nádraží Aasta východně od norského města Lillehammer zemřelo 19 osob.
28. února 2001 - Deset lidských životů a 70 zraněných si vyžádala srážka dvou vlaků na severu Anglie u města Selby.
6. listopadu 2002 - Dvanáct lidí zahynulo při požáru, který vypukl ve francouzském Nancy ve vlaku Paříž-Vídeň.
3. června 2003 - Srážka rychlíku s nákladním vlakem nedaleko Albacete si ve Španělsku vyžádala 19 mrtvých a na 40 zraněných.
22. července 2004 - Vykolejení vlaku v turecké provincii Sakarya u města Bilecik si vyžádalo 37 mrtvých a na 90 zraněných.
7. ledna 2005 - Dva vlaky se srazily u Boloně na severu Itálie; zahynulo 16 lidí a 50 bylo zraněno.
23. ledna 2006 - V Černé Hoře přišlo o život 47 lidí a na 200 jich bylo zraněno, když osobní vlak po výjezdu z tunelu vykolejil u obce Bioce asi deset kilometrů severně od Podgorice. Souprava se zřítila do rokle, kterou protéká řeka Morača.
22. září 2006 - U města Lingenu v severozápadním Německu narazil rychlostní magnetický vlak Transrapid do dílenského vozu, který stál na trati. Zemřelo 23 lidí a deset bylo zraněno.
30. června 2009 - Na nádraží v severoitalském městě Viareggio vykolejil vlak a explodoval vagon s cisternami se zkapalněným plynem. Neštěstí si vyžádalo 32 mrtvých. Výbuch zničil velký počet domů v okolí, na 2 000 lidí se muselo evakuovat.
15. února 2010 - Při čelní srážce dvou regionálních vlaků u vlámského města Halle ve střední Belgii zahynulo 18 lidí a dalších 125 bylo zraněno.
23. červen 2010 - Ve Španělsku ve stanici Playa Castelldefels jižně od Barcelony srazil v noci vlak skupinu turistů, kteří přecházeli přes kolejiště; 12 lidí zahynulo a 13 bylo zraněno.
29. ledna 2011 - Nejméně deset mrtvých a 43 zraněných si na východě Německa vyžádala železniční nehoda, při které se v oblasti Magdeburku čelně srazily na jednokolejné trati nákladní a osobní vlak.

  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: Jens Schlueter, zdroj: ČTK/dapd http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2284/228378.jpg
  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: Nigel Treblin, zdroj: ČTK/dapd http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2285/228463.jpg
  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2284/228372.jpg
  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2284/228370.jpg
  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2284/228371.jpg
  • Nehoda vlaku u Magdeburku autor: Jens Schlueter, zdroj: ČTK/dapd http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2284/228379.jpg