V Praze se konalo ME v jojování

Praha - V Praze se o víkendu uskutečnilo mistrovství Evropy v jojování. Tenhle netradiční sport má v Česku silnou tradici. Potvrdil to i sedmnáctiletý Tomáš Bubák, který zvítězil v hlavní kategorii a navázal tak na loňské vítězství Václava Kroutila. V bouřlivé atmosféře Divadla Archa zopakoval své loňské druhé místo polský mistr Mateusz Ganc, třetí se umístil jeho krajan Gregorz Wojcik.

V jojování se nehraje na věkové kategorie. Vyhrává ten, kdo předvede nejlepší show. Nejenže musí perfektně ovládat kotouč na provázku, navíc to chce i vlastní nápady na triky, které nikdo jiný neumí. Dobré nápady a málo chyb přinesly evropské prvenství teprve sedmnáctiletému Tomáši Bubákovi. Jojo dostal do ruky poprvé v jedenácti letech. Teď vymýšlením a nacvičováním nových triků tráví i tři hodiny denně.

Jojování je z části sport a zčásti hobby. Výhodou je, že obstát může kdokoliv. Nejlevnější jojo koupíte už za pár stovek. „Uprostřed je ložisko, které protáčí to jojo, a proto se s tim jojem dají dělat triky, protože to jojo zůstane dole a vy můžete s tím provázkem dělat různé fígle,“ objasňuje Bubák.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Obtížné triky s disky na provázku po dva dny předvádělo přes 150 závodníků ze 16 evropských zemí. Mezi přihlášenými účastníky byli v mezinárodní otevřené divizi i zástupci mimoevropských zemí, včetně japonského mistra světa a jojerů z Filipín a Mexika. Úspěchy českých vyznavačů tohoto sportu nejsou náhodné.

Jan Kordovský:

„Ten jojer má 3minutový freestyle na vlastní muziku, musí udělat vlastní triky, zesynchronizovat to, vymyslet choreografii aby udělal show, kterou tu všichni čekají.“

Podle předsedy České Yoyo Asociace (CYA) Jana Kordovského patří Česká republika spolu s Maďarskem ke světové špičce. „Proč jsou češi tak dobrý? Protože tu je dobrá komunita, podařilo se to udělat tak, že spolu všichni kamarádí a tvoří, takže se všichni rozvíjí,“ vysvětluje Kordovský. Po dvou evropských šampionátech v Praze chce teď Česká jojo asociace uspořádat mistrovství světa.

Počátky jojování sahají až do starověku. Archeologové objevili zmínky o této kratochvíli na hliněných discích ze starého Řecka, podobné nálezy se vyskytly i na území Egypta a Číny. Moderní éra joja začala v USA kolem let 1928 až 1929. Od té doby se sport dynamicky vyvíjí. Mění se tvar joja i materiál, z něhož se vyrábí. CYA pořádá od roku 2004 i mistrovství republiky.