Dohoda se po dnešním jednání Hegera s odbory vzdálila

Praha – Spory mezi ministerstvem zdravotnictví na jedné straně a lékařskými odbory a Českou lékařskou komorou na straně druhé se dnes znovu vystupňovaly. Lékařský odborový klub spolu s komorou totiž dnes předložily dohodu, kterou chtějí uzavřít kvůli odchodu lékařů. Podle Hegera je ale nepřijatelná a jednání vrací na začátek. Odbory pak odmítly vyzvat lékaře, aby stáhli zpět své výpovědi. Další schůzka se uskuteční ve čtvrtek.

Podle Hegera má návrh smlouvy ultimativní charakter a klade si téměř vazalské podmínky. Ministrův náměstek Petr Nosek dodal, že obsahuje dohoda devět bodů - osm požadavků na ministerstvo a jeden na protestující lékaře. Pokud by prý ministerstvo všech osm bodů splnilo, lékaři by své výpovědi stáhli. Odboráři hlavně požadují, aby se ještě letos zvýšily základní platy o 8 -12 tisíc korun měsíčně a garantovat návrat všech lékařů, kteří dali výpověď.

„Zásadně odmítám, že Lékařský odborový klub postupně stupňuje své požadavky,“ uvedl šéf lékařských odborů Martin Engel. Podle něj jsou požadavky odborářů od loňského března stejné. Zopakoval, že nabídku ministerstva považuje za polotovar, na kterém je ještě hodně práce. Odboráři chtějí třeba vědět, kolik z dvou miliard dostane jednotlivý lékař a jak se k němu peníze dostanou.   

Engel také nesouhlasí s tvrzením, že ministerstvo nemůže návrat lékařům na jejich pracovní místo zaručit. „Není to absolutně pravda, že nemůžou nic garantovat,“ uvedl odborář. Podle něj bez záruk, že se mohou lékaři vrátit, nemůže v úterý na jednání předsedů odborů z regionů vyzvat ke stažení výpovědí. „Šli jsme do toho jako jeden tým. Jeden za všechny, všichni za jednoho - jiná možnost není,“ dodal. Ministerstvo zdravotnictví ovšem upozorňovalo, že takové garance dát nemůže s ohledem na zákoník práce.  

Šéf České lékařské komory Milan Kubek řekl, že je dnešním jednáním s ministrem velmi zklamán. Hegerův návrh prý přes víkend rozpracovali a dali mu formu závazné dohody. „Neviděl jsem na dnešním jednání vůli vyřešit věc konstruktivně před 1. březnem,“ řekl novinářům Kubek. 

Peníze navíc chtějí i sestry, ale jen některé

Česká asociace sester nesouhlasí s požadavkem lékařských odborů, aby šly dvě miliardy korun slíbené na zvýšení platů zdravotníků jen na platy lékařů. Šéfka asociace Dana Jurásková o tom dnes jednala s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), znovu se sejdou ve středu. Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela se k akci Děkujeme, odcházíme sestry nepřipojily, a tak musejí počkat se zvýšením platů až na reformu. S tím ovšem premiér Nečas nesouhlasí, ministr Leoš Heger pak volbu nechává na ředitelích nemocnic s tím, že by přednostně měli dostat přidáno lékaři.

Ministerstvo podle šéfa kabinetu ministra Jana Růžičky nechce ani nemůže zapomenout na ostatní pracovníky nemocnic. Proto dnes nabídlo Juráskové, ať asociace přednese vlastní požadavky, které se týkají kvalifikace sester, jejich vzdělávání a kompetencí, včetně platů. „Nabídli jsme to, aby nezůstalo bez povšimnutí to, že sestry jsou odpovědné a nešly do protestu,“ řekl.

Proti oficiální politice ČAS se ovšem postavila skupina sester s názvem „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“, která sbírá podpisy na podporu požadavků lékařských odborů, a to nejen platových, ale i na reformní kroky. Dnes dopoledne bylo pod peticí 8 349 podpisů, iniciativa přitom vznikla teprve před deseti dny. „Nemůžeme říci, že by naše skupina nebyla ráda za navýšení platů všech zdravotníků, ale momentálně jde zejména o lékaře. Prioritní je v tuto chvíli zachování dostupnosti péče, stažení výpovědí lékařů a jejich návrat zpět, a tudíž musí být vyhověno hlavně jejich požadavkům,“ uvádí se v otevřeném dopise.    

Engel v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že není asociál, ale platy sester by se měly řešit až v druhé fázi. Kdyby se totiž suma rozmělnila i mezi další personál nemocnic, na lékaře by podle něho zbylo málo. „Říci automaticky, že to půjde jen na lékaře a na sestry kašlem, to není možné. Proto také důsledně mluvím o platech zdravotnického personálu,“ řekl ve stejném pořadu premiér.